El bomber sancionat que es va negar a desnonar una dona de 80 anys diu que es va canviar l'atestat

Roberto Rivas no va obeir l'ordre de tallar la cadena que impedia el pas a la comissió judicial en un desnonament el febrer del 2013 a la Corunya

El bomber que es va oposar a un desnonament, davant el jutge / EFE / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts

El bomber sancionat per "alteració de l'ordre públic" quan es va negar a intervenir en el desnonament d'Aurelia Rey, de 80 anys, el febrer del 2013 a La Corunya ha negat, després de la vista davant la jutge, els fets de què se l'acusa i ha assegurat que es va modificar l'atestat policial per sancionar-lo.

El 18 de febrer del 2013 Roberto Rivas es va negar a tallar la cadena que impedia el pas a la comissió judicial que buscava el desnonament d'Aurelia Rey, de 80 anys, al centre de la Corunya, i més tard va ser sancionat amb 600 euros per "alteració de l'ordre públic".

El jutjat Contenciós administratiu número quatre de la Corunya ha acollit aquest dijous una vista en què ell demanava a la subdelegació del Govern a la Corunya que li retiressin la sanció, ja que, sosté, no hi va haver alteració de l'ordre públic i la seva actuació pretenia visibilitzar que els bombers no estan obligats a fer aquesta mena d'intervencions.

"Una cosa van ser els fets i una altra de molt diferent és pel que se m'està jutjant. Haurien de jutjar-me els que van presenciar els fets, l'únic que vaig intentar visibilitzar és que els bombers no hem de fer aquesta feina, no hi estem obligats", ha indicat als mitjans.

Abans de començar la vista, amb el suport de més d'un centenar de persones, ja havia dit que si es tornés a veure en una situació similar, es tornaria a negar a intervenir. També ha estat preguntat per si en la vista s'ha aclarit com el van identificar, ja que aquell dia, ningú li va demanar el seu DNI.

"Ha quedat bastant clar que no saben com ho van fer. És una més de les irregularitats que hi ha en aquest tipus de judicis. Tinc clar que no sóc culpable del que se'ns està acusant", ha afegit.

Per l'advocat de Stop Desnonaments, Antonio Vázquez, el procés ha demostrat "que hi ha una intenció clara de buscar la repressió de tots els col·lectius socials", ja que "ni la Delegació del Govern ni els seus caps han pogut sancionar laboralment Roberto perquè els bombers estan per atendre les emergències".

"Des del punt de vista del poder públic no podia quedar impune la conducta d'una persona que exerceix el seu dret a la desobediència i a l'objecció de consciència. L'alteració de l'ordre públic és l'única escletxa que queda per sancionar-lo", ha continuat.

Segons l'advocada que representa Rivas, durant la vista el cap de l'operatiu policial desplegat aquell dia ha dit que després de la negativa del bomber a trencar la cadena la gent "es va començar a alterar, van començar a animar el cos de bombers i a insultar la policia, per la qual cosa es va trencar el cordó policial".

Notícies relacionades

El comissari en cap de la brigada provincial de la Corunya s'ha limitat a arronsar-se d'espatlles quan li han preguntat com van identificar el bomber, una resposta similar a la del cap de l'operatiu, que no ho sabia, segons aquesta lletrada. Periodistes presents han assegurat que en aquell moment no es va produir cap disturbi.