CARLES ANDREU. TREPAT A LA CONCA DE BARBERÀ

El poder d'un raïm lleuger

El poder dun raïm lleuger_MEDIA_1

El poder dun raïm lleuger_MEDIA_1

1
Es llegeix en minuts
FOTOS: JOAN REVILLAS I MARC VILA

De família viticultora des del segle XVIII, Carles Andreu va començar com a celler el 1991. El 2004, en ple auge dels vins negres del Priorat, va voler llançar al mercat un nou vi amb una varietat una mica proscrita però autòctona del lloc: la trepat, de raïm gran i compacte, que es destinava només als vins rosats o a rebaixar alguns negres. «Ni els pagesos ni els elaboradors li tenien apreci, perquè donava poc color i tenia poca producció, però jo vaig pensar que tampoc la pinot noir té gaire grau ni gaire color i se'n fan vins magnífics a la Borgonya».

El primer Carles Andreu Trepat es va embotellar el 2004, amb sis mesos en barrica de roure francès i sis més de criança en ampolla. Aquest any sortirà la collita del 2013. «Es tracta d'un vi negre de ceps vells, de més de 50 anys, i de molt poca ­producció. El raïm s'ha de recollir a mà i amb una certa sobremadu­ració».

El resultat és un vi molt singular, afruitat i lleuger, que ha merescut l'interès dels crítics i que resulta una mica difícil de trobar per la seva poca producció i la demanda exterior, tot i no ser un raïm conegut a l'estranger.

Andreu també elabora els seus trepats per fer cava rosat. La DO Cava ha autoritzat la varietat per fer l'espumós rosat català a proposta de Freixenet. Era una alternativa al pinot noir que promovia Codorniu per fer cava o fins i tot al sumoll, que alguns petits cellers del Penedès estan llançant.

Notícies relacionades

En el mèrit d'Andreu s'hi ha d'apuntar haver vist el futur del trepat més enllà de les modes. «Llançar un vi com aquest l'any 2004, en ple boom dels vins de Priorat potents i estructurats, tenia un mèrit. N'hi va haver alguns que van dir que estàvem bojos. Però bé, ens agrada experimentar», afirma.

El temps posa el vi i la gent al seu lloc.