Ple sobre infraestructures

El Parlament reprova el Govern per Rodalies i beneeix el pla del Prat

La Cambra avala una proposta de resolució de Junts que retreu que l’Executiu no hagi "canviat d’actitud" respecte del servei ferroviari

El PSC no va presentar cap proposta per ratificar l’acord per ampliar l’aeroport

El Parlament reprova el Govern per Rodalies i beneeix el pla del Prat
2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

El debat monogràfic sobre infraestructures celebrat ahir al Parlament ha servit perquè els partits reiteressin les seves posicions amb poques ganes de moure’s. La cambra catalana va beneir gairebé sense voler l’ampliació de l’aeroport de Barcelona-el Prat, atès que no van prosperar les propostes d’ERC, els Comuns i la CUP en contra del projecte, de manera que aquest segueix el seu camí sense més ni més. No obstant, Rodalies sí que ha aconseguit el consens necessari, però per retreure al Govern que "no ha canviat d’actitud" sobre el servei ferroviari malgrat la reprovació de la consellera de Territori, Sílvia Paneque, al març i es mantingui la "mala gestió".

A la proposta de resolució presentada per Junts s’hi van afegir tots els grups llevat dels socis de l’Executiu, ERC i els Comuns, que es van abstenir. El text reprova el Govern per la falta d’"ambició, fermesa i lideratge" a l’hora de reclamar a l’Estat que faci les inversions pendents i el manteniment necessari en les infraestructures de transport i mobilitat catalanes, no solament les ferroviàries que depenen de Renfe i Adif, sinó també les viàries, com l’AP-7.

"Col·lapse generalitzat"

No obstant, els neoconvergents no van aconseguir tirar endavant una altra proposta en què denunciaven el "col·lapse generalitzat" de les infraestructures de titularitat estatal per culpa de la falta d’inversió crònica a Catalunya i demanaven la reprovació del Govern espanyol per la mala planificació, sobretot des del 2011, amb els ministres de Foment i Transports del PSOE i del PP Ana Pastor, Íñigo de la Serna, José Luis Ábalos, Raquel Sánchez i Óscar Puente.

El transport ferroviari de proximitat continua sent, doncs, l’assumpte que més preocupa també els grups parlamentaris, a més de les persones que el fan servir cada dia. Els mateixos socialistes, Junts, ERC i els Comuns van presentar proposicions, però només van aconseguir ser aprovades una d’ERC que reclama que es compleixin els terminis sobre el calendari del traspàs (gràcies als vots del PSC i els Comuns) i una altra de semblant que vetllava per l’aprovació de l’empresa Rodalies de Catalunya pel Consell Executiu abans de final de juliol, la qual cosa es dona per feta.

"Risc" per a la salut pública

L’altra gran infraestructura discutida a Catalunya, l’aeroport del Prat, va ser una mica menys protagonista del que caldria esperar, segurament perquè el pacte per a l’ampliació de la pista del mar cap a la Ricarda, el 10 de juny, ha encarrilat l’espinós debat. De fet, el PSC no va presentar cap proposta de resolució per ratificar l’acord entre el Govern i Aena, conscients que causa irritació amb els seus socis de legislatura.

Notícies relacionades

Justament els republicans havien presentat un text en què rebutjaven l’ampliació de l’aeròdrom pels efectes en la salut de les persones. El diputat del grup d’ERC que va intervenir, Jordi Albert, es va dirigir a la consellera de Salut, Olga Pané, al grup del Govern per demanar-li "ajuda" per "convèncer" els seus col·legues de l’Executiu per aturar el projecte, ja que la responsable havia confessat dies enrere que no ho veia amb bons ulls. Però la proposició no va prosperar.

Aquesta discrepància també es va viure a les files del PP, quan l’alcalde de Castelldefels i diputat, Manuel Reyes, va optar per no votar quan el seu partit presentava propostes a favor d’ampliar l’aeroport del Prat, que ell rebutja.