HI HA MÉS de 1.800 FERITS

Més de 400 morts a causa del terratrèmol al sud-oest de la Xina

Els equips de rescat continuen buscant persones desaparegudes

Els equips de rescat sostenen un jove que estava sota la runa, en la localitat de Longtoushan. / REUTERS / CHINA DAILY

Els equips de rescat sostenen un jove que estava sota la runa, en la localitat de Longtoushan.
Una nena ferida en el terratrèmol és traslladada a l’hospital del comtat de Ludian.
Edificis ensorrats a la localitat de Longtoushan, al comtat de Ludian, aquest dilluns

/

1
Es llegeix en minuts

Més de 400 persones han mort després que un fort terratrèmol de 6,5 graus en l'escala de Richter assolés diumenge la regió de Yunnan, al sud-oest de la Xina, on els equips d'emergència continuen buscant persones desaparegudes.

L'últim recompte de les autoritats, publicat a primera hora d'aquest dilluns a través de l'agència oficial Xinhua, situa la xifra oficial de morts en 400, mentre que el nombre de ferits supera els 1.800.

El primer ministre del país, Li Keqiang, està de camí a la regió afectada pel sisme per supervisar les tasques d'auxili, mentre que el president Xi Jinping ha instat els equips de rescat a "maximitzar els esforços per salvar vides i garantir la cura dels afectats". També ha demanat que es reforci la prevenció a les zones més afectades per evitar que possibles rèpliques causin més víctimes.

Vivendes antigues i vulnerables

El terratrèmol, el pitjor que ha patit la província de Yunnan en 14 anys, es va produir a les 16.30, hora local (10.30 a Espanya), de diumenge, amb l'hipocentre a uns 12 quilòmetres de profunditat i l'epicentre al comtat de Ludian, un territori que té 439.000 habitants i que pertany a la ciutat de Zhaotong.

La zona afectada pel sisme és, segons sembla, una àrea allunyada i exclusivament agrícola, amb vivendes vulnerables i de construcció antiga.

La majoria de morts i ferits es van produir al comtat on es va ubicar l'epicentre i on es continua buscant desapareguts, però també es van registrar baixes als comtats veïns de Qiaojia i Huize.

Rescat complicat

Les carreteres tallades i les pluges contínues estan dificultant les tasques de rescat, en què participen 7.000 efectius, entre els quals hi ha uns 5.000 soldats, policies i bombers, que treballen per trobar supervivents i traslladar els ferits a zones més segures.

De moment, hi ha 57.200 persones que estan a l'espera de ser reubicades, una tasca complicada a causa del mal estat de les vies de comunicació i l'enfonsament de vivendes (unes 12.000), que estaven fetes de fang i fusta.

Notícies relacionades

Les previsions meteorològiques auguren que els xàfecs podrien continuar durant els pròxims tres o quatre dies, fet que també dificultarà l'entrada de menjar i medicaments al comtat afectat. Alguns metges dels hospitals més pròxims van informar Xinhua que es troben "amb una greu escassetat de medicaments" i que "les condicions són massa pobres per operar els ferits més greus".

Després del fort sisme, la zona ha patit més de 210 rèpliques, tres de més de 4 graus Richter, i els experts han advertit que podrien registrar-se tremolors d'entre 5 i 6 graus les pròximes hores.