Brussel·les denuncia Espanya per l'impacte ambiental de l'AVE Sevilla-Almeria i per abocadors il·legals

Considera que el projecte ferroviari "no s'hauria hagut d'aprovar"

1
Es llegeix en minuts

La Comissió Europea ha denunciat aquest dijous Espanya davant el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) per no haver avaluat adequadament l'impacte mediambiental del projecte de línia ferroviària d'alta velocitat entre Sevilla i Almeria, que segons Brussel·les ha tingut "greus repercussions" a La Campiña de Sevilla, un espai protegit per la legislació de la UE. També ha denunciat el funcionament d'una trentena d'abocadors que no compleixen els requisits establerts en les lleis comunitàries.

Tot i que nombroses proves científiques avalaven des de feia temps la importància d'aquesta zona per a la conservació de les aus, Espanya no li va atorgar l'estatus de zona de protecció especial fins que el Tribunal de Justícia la va obligar a fer-ho el 2007, segons denuncia la comissió. Aleshores, ja s'havia autoritzat la secció corresponent del projecte ferroviari Sevilla-Almeria i havien començat les obres de construcció.

A conseqüència d'aquest retard, l'avaluació d'impacte ambiental del projecte "no va tenir degudament en compte el seu estatus de zona de protecció ni les espècies que hi viuen", ha lamentat l'Executiu comunitari en un comunicat.

"Ara resulta evident que, tal com es va presentar, el projecte no s'hauria hagut d'aprovar, ja que està causant un deteriorament de l'hàbitat i una pertorbació de les aus protegides, situació que es podria agreujar si la línia ferroviària d'alta velocitat es posés en funcionament", ressalta el comunicat.

Així mateix, l'Executiu comunitari va lamentar en un comunicat la "deficient gestió dels residus" per part d'Espanya, que ha rebut diverses advertències prèvies de Brussel·les respecte al funcionament d'una trentena d'abocadors que no compleixen els requisits establerts en les lleis comunitàries.

La legislació europea exigia que els abocadors que estaven en funcionament el 2001 havien d'haver cessat les seves operacions com a tard el 16 de juliol del 2009, excepte que complissin les normes europees.

Notícies relacionades

"Gairebé cinc anys després d'expirat el termini per al cessament de les seves operacions, a Espanya segueixen en funcionament vint-i-vuit abocadors que infringeixen la normativa, i tres més segueixen pendents de renovació per adaptar-se a la legislació vigent", va recalcar la comissió.

"En un esforç per aconseguir el seu tancament i adaptació, respectivament, la Comissió ha recorregut al Tribunal de Justícia de la UE", ha afegit.