Mesures davant l'auge d'un estupefaent

Barcelona suspèn l'obertura i l'ampliació de clubs de cànnabis fins a regular-los

L'ajuntament porta a terme una revisió de les 160 associacions que hi ha a la ciutat

Un soci d’un club prepara un porro de marihuana. / JORDI COTRINA

Un soci d’un club prepara un porro de marihuana.
La Guàrdia Urbana inspecciona una de les associacions.

/

2
Es llegeix en minuts

La Comissió de Govern de l'Ajuntament de Barcelona va aprovar dimecres suspendre l'obertura i ampliació de clubs cannàbics durant un any i fins que el consistori reguli la seva situació, ha anunciat aquest divendres en roda de premsa el primer tinent d'alcalde, Joaquim Forn.

"Hem detectat un conjunt de situacions que s'allunyen de l'autoconsum que havien de tenir" aquestes entitats, algunes de les quals promovien el consum del cànnabis, es publicitaven per captar clients i generaven conflictes de convivència.

A més, en alguns locals s'hi va detectar traficants i menors, i diversos no reunien les condicions de seguretat necessàries ni seguien normes de ventilació i d'aforament, entre altres aspectes.

Fins a aprovar-se la suspensió, "no necessitaven cap tipus de llicència: només un comunicat d'activitat que es feia arribar a l'Ajuntament, i això n'ha facilitat l'increment" d'aquestes associacions a la ciutat, on n'hi ha 160 de registrades. Totes es revisaran.

"No podem permetre que, sota l'aparença d'entitats, amenacin el benestar de les persones", segons Forn, que assegura que el Govern municipal tindrà especialment en compte les condicions de seguretat i les implicacions sanitàries, i per això comptarà amb el sector mèdic i farmacològic per elaborar la regulació.

No hi haurà 'buit legal'

Considera que és una decisió preventiva i sensata, i garanteix que no deixaran "cap tipus de bretxa o de buit legal" que permeti a aquestes entitats no adaptar-se a la futura regulació.

Forn ha ressaltat que el Govern municipal té la responsabilitat de prevenir els efectes de les drogues --tant dures com toves-- sobre la societat, i especialment en els joves, ja que poden ser causa de fracàs escolar.

En referència al turisme, ha ressaltat que no poden permetre "que Barcelona es converteixi en una ciutat referent de consum de cànnabis", raó que se suma als elements pels quals ha considerat necessària la regulació.

Per elaborar la nova regulació consultarà experts de l'àmbit mèdic i farmacològic per incorporar les recomanacions del sector.

El primer tinent d'alcalde ha fet aquest anunci en una compareixença en què també han participat el gerent de Prevenció, Joan Delort i el director de l'àrea de Règim Jurídic, Manuel Mallo. Com va avançar EL PERIÓDICO al febrer, l'Ajuntament de Barcelona ha decidit tenir llest un protocol per ordenar aquestes entitats davant la inacció de la Generalitat, que no decideix si regula o prohibeix els clubs cannàbics a causa de les divergències entre les conselleries d'Interior i Salut.  

Notícies relacionades

Aquesta regulació es treballa en un moment en què els clubs cannàbics amb ànim de lucre estan proliferant. Els llimbs legals que permeten a les associacions dispensar marihuana i productes derivats en les seves seus socials exigeix el compliment d'una llista de bones pràctiques, una espècie de codi de conducta autoimposat que garanteix la permanència en les vies d'aquest buit i el manteniment de la distància amb la il·legalitat, però algunes associacions no juguen net.

Sense anar més lluny, la passada setmana els Mossos van tancar per primera vegada a Catalunya una associació cannàbica en compliment d'una ordre judicial. El procés de tancament del club, ubicat al districte de Ciutat Vella de Barcelona, es va iniciar el 23 de maig, quan la policia, a instàncies de la Fiscalia de Barcelona, va denunciar que al local es traficava amb drogues i s'afavoria i promocionava el seu consum.

Temes:

Cànnabis