Norma amb rebuig social

La divisió al PP sobre l'avortament rebrotarà després del 25-M

Sanitat reunirà les autonomies per discutir la contrareforma de Gallardón

L'Executiu compta que diversos dels seus 'barons' no avalaran la polèmica norma

A VALÈNCIA.Manifestació en defensadel dret a avortar a Espanya,el març passat.

A VALÈNCIA.Manifestació en defensadel dret a avortar a Espanya,el març passat. / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
GEMMA ROBLES / PATRICIA MARTÍN
MADRID

La polèmica al voltant de la restrictiva llei de l'avortament d'Alberto Ruiz-Gallardón s'ha calmat en els últims mesos pel fet que el Govern ha suggerit la seva disposició a suavitzar la norma (tenint en compte l'important rebuig social que ha provocat, fins i tot en l'ala més moderada del seu propi partit) i ha guardat el text en un calaix en aquests temps de campanya electoral previs a les europees, amb l'excusa que el Ministeri de Justícia està a l'espera de rebre els 29 informes que, sobre la seva proposta, va sol·licitar a diversos òrgans consultius. No obstant, la controvèrsia es revifarà previsiblement una vegada passin els comicis del 25 de maig, segons el calendari que a partir d'aquell moment s'imposarà als dictàmens lligats a la iniciativa de Gallardón, l'objectiu de la qual és liquidar la vigent llei de terminis i permetre l'avortament únicament en dos supòsits: violació i risc per a la salut de la mare.

Així, a finals de juny o principis de juliol està previst que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Consell Fiscal -dues de les institucions més rellevants consultades per Justícia-, facin arribar al Govern els seus veredictes sobre l'avantprojecte. A aquests tràmits s'hi ha de sumar un informe que s'ha demanat i que crida l'atenció: el del consell interterritorial de Sanitat, que integren el ministeri i les comunitats autònomes.

EL CRITERI SANITARI / I és que Gallardón, per evitar crítiques per no haver consultat tots els sectors afectats, ha instat les comunitats autònomes a enviar-li els seus dictàmens sobre la seva llei d'avortament però, a més, ha propiciat una reunió amb els consellers de sanitat perquè, des del punt de vista de la salut -ja que la llei l'elabora Justícia-, es pronunciïn sobre la llei i intentin consensuar-ne una anàlisi comuna. La cita tindrà lloc a finals d'aquest mes o els primers dies de juliol, segons fonts governamentals, però es dóna per fet que no serà possible la unanimitat de criteri que es busca. Les comunitats de l'oposició ja han avançat la seva disconformitat amb la llei Gallardón, però també alguns barons populars que s'han atrevit a alçar la seva veu davant d'una proposta que consideren excessivament conservadora. En aquest context, s'espera que aquesta reunió acabi amb un informe avalat per la majoria de suport al projecte, però també amb alguns vots discrepants, potser algun del Partit Popular.

El president extremeny, José Antonio Monago, per exemple, s'ha situat al capdavant de la rebel·lió d'un sector del partit contra la duresa de la norma, fins al punt que al Parlament regional va instar el Govern a paralitzar el projecte per obrir un procés de diàleg. D'altres com el gallec Alberto Nuñez Feijóo o el balear José Ramón Bauzá han estat menys directes, però s'han mostrat a favor que s'introdueixin modificacions que mitiguin l'històric pas enrere que pretén consumar Gallardón.

LA MALFORMACIÓ FETAL / Fins al moment, Justícia ha rebut diversos dels dictàmens sol·licitats al presentar el projecte. Com era previsible, s'ha trobat amb el rebuig de les organitzacions feministes i l'aplaudiment de les antiavortistes. L'Organització Mèdica Col·legial, per la seva part, va criticar que la gestant hagi de ser considerada una «malalta mental» per poder avortar i va sol·licitar que es despenalitzin les intervencions en el cas de malformació. El Comitè de Bioètica, per contra, recolza la reforma. Però alguns dels seus membres han anunciat vots particulars. El CGPJ i el Consell Fiscal, amb majoria conservadora entre els seus membres, és previsible que recolzin la llei, però sense unanimitat.

Notícies relacionades

El Govern encara no ha decidit si una vegada hagi rebut els informes remetrà el text al Consell d'Estat, l'opinió del qual no és preceptiva al no tractar-se de llei orgànica. Aquest òrgan va recolzar la llei de terminis, que incloïa que les noies de 16 i 17 anys decideixin soles si volen avortar.

ELS POSSIBLES CANVIS / Els últims pronunciaments de Gallardón i Rajoy no donen peu a pensar que renunciïn al seu polèmic projecte. Només si els sondejos demostressin que un assumpte com aquest pot collar electoralment el Partit Popular hi hauria la possibilitat que la proposta es descartés o s'eternitzés (amb l'ajuda dels populars) en el tràmit parlamentari fins després de les eleccions generals. L'opinió més estesa a les files populars és que l'Executiu espanyol acabarà per aprovar una norma una mica més laxa. Per a alguns seria suficient permetre l'avortament per malformació, mentre que d'altres s'inclinen així mateix per rebaixar a més els obstacles en forma d'informes mèdics que les gestants han de superar en cas de sol·licitar un avortament.