PREMIS DE PERIODISME

'The Guardian' i 'The Washington Post' guanyen el Pulitzer pel 'cas Snowden'

La Universitat de Colúmbia reconeix que la tasca dels dos mitjans ha obert un debat mundial sobre la seguretat i la privacitat de les comunicacions

Els periodistes de ’The Guardian’ Ewan MacAskill i Laura Poitras xategen amb Edward Snowden, aquest dilluns després de guanyar el Pulitzer. / AP / BEBETO MATTHEWS

Els periodistes de ’The Guardian’ Ewan MacAskill i Laura Poitras xategen amb Edward Snowden, aquest dilluns després de guanyar el Pulitzer.
L’equip de ’The Washington Post’ llegeix la llista dels premis Pulitzer.

/

2
Es llegeix en minuts

El diari britànic 'The Guardian' i el nord-americà 'The Washington Post' han rebut el premi Pulitzer de periodisme en la categoria de servei públic per les seves informacions sobre l'espionatge dels Estats Units arran de les revelacions de l'antic expert de la CIA Edward Snowden.

La Universitat de Colúmbia, que concedeix els prestigiosos guardons, ha reconegut el diari britànic per "encendre un debat sobre la relació entre el Govern i el públic sobre assumptes de seguretat i privacitat" amb les seves informacions sobre el 'cas Snowden'. En el cas del 'Post', el jurat afirma que les seves "informacions acreditades i reveladores van ajudar el públic a entendre com les revelacions s'emmarquen en el marc més ampli de la seguretat nacional".

'The Guardian' va ser el primer diari a divulgar l'abast de l'espionatge de l'Agència Nacional de Seguretat (NSA) a partir de milers de documents facilitats per Snowden, que mostraven com els EUA havien controlat les comunicacions de milions de ciutadans, de multitud d'empreses i de les autoritats d'altres països. 'The Washington Post', per la seva part, ha estat un dels grans mitjans que més atenció han prestat al cas, que va despertar un gran debat mundial sobre la seguretat de les comunicacions electròniques i que ha portat l'Administració nord-americana a prometre canvis.

Els periodistes Glenn Greenwald i Ewen MacAskill i la cineasta Laura Poitras van liderar el treball del diari britànic, mentre que Barton Gellman va ser el principal responsable de la cobertura del 'Post'.

'The Washington Post' també s'ha emportat un altre guardó per una informació d'Eli Saslow sobre les ajudes alimentàries per a les famílies més desafavorides als EUA.

Premi per a 'The Boston Globe'

En la categoria de notícies d'última hora, el jurat ha premiat el diari 'The Boston Globe' per la seva cobertura de l'atemptat de la marató de Boston --del qual aquest dimarts es compleix el primer aniversari--, i destaca el seguiment "exhaustiu" i amb "empatia" que va fer de la tragèdia.

El premi a la millor informació internacional ha estat per a Jason Szep i Andrew R.C. Marshall, de l'agència Reuters, per la seva cobertura de la persecució dels rohingya, una minoria musulmana de Birmània, mentre que en l'apartat nacional se l'ha emportat David Philipps, del diari 'The Gazette', de Colorado (EUA), per una història sobre excombatents.

'The New York Times'  ha obtingut els dos premis de fotoperiodisme gràcies al treball de Tyler Hicks i Josh Haner. El premi al periodisme d'investigació l'ha rebut el Center for Public Integrity per les seves informacions sobre com alguns advocats i metges van posar en marxa un sistema per negar ajudes a miners malalts.

Notícies relacionades

Els guardons, creats el 1917 per l'editor de diaris Joseph Pulitzer (1847-1911), són especialment valorats en les diferents categories periodístiques, però també reconeixen treballs de literatura i música. La millor obra de ficció ha estat per a la nord-americana Donna Tartt, per 'The Goldfinch', mentre que el millor drama ha estat per a Annie Baker per 'The Flick'.

Els premiats en la categoria de servei públic reben cada any una medalla d'or pel seu treball, mentre que la resta de premiats són reconeguts amb un premi en metàl·lic de 10.000 dòlars.