ESTUDI A LA UNIVERSITAT D'OHIO
Científics dels EUA descobreixen les 21 expressions facials de l'ésser humà
La troballa permetrà un avanç més gran en el camp de l'anàlisi cognitiva i en el tractament de trastorns mentals

Tres expressions d’un dels participants en l’estudi: feliç, disgustat i feliçment disgustat. /
Investigadors de la Universitat d'Ohio, als EUA, han aconseguit identificar per mitjà d'ordinadors 21 expressions facials de l'ésser humà --fins ara se'n tenien identificades sis--; fet que permetrà als científics avançar en el camp de l'anàlisi cognitiva i millorar el tractament de trastorns com l'autisme o la síndrome d'estrès posttraumàtic.
"Hem anat més enllà de les expressions utilitzades per a emocions simples com 'content' o 'trist'. I hem trobat una gran homogeneïtat en la forma en què els éssers humans mouen els músculs facials per expressar 21 categories d'emoció", ha explicat Aleix Martínez, un dels directors de l'estudi. Martínez ha destacat, igualment, que aquestes 21 expressions són comunes a pràcticament tot el món. "Són 21 emocions que s'expressen de la mateixa manera a gairebé tot el món, almenys en la nostra cultura", ha dit.
Fins ara els investigadors tenien identificades sis emocions elementals; alegria, tristesa, por, còlera, sorpresa i disgust. L'estudi de l'equip de Martinez ha ampliat aquest espectre d'emocions després d'haver fotografiat les expressions de 230 voluntaris (130 dones i 100 homes, la majoria universitaris). Aquests havien de reaccionar amb una expressió facial a frases com "t'acaben de donar una bona notícia inesperada" o "snts que fa mala olor".
Anàlisi de 5.000 imatges
L'anàlisi meticulosa de les 5.000 imatges resultants d'aquest experiment han permès als científics detectar variacions en els principals moviments coneguts dels músculs de la cara. Per a això han usat el Facial Action Coding System (FACS), un mètode ideat per el psicòleg Paul Ekman per analitzar el llenguatge corporal. En total, a més de les sis emocions bàsiques, han registrat 15 combinacions més. Algunes d'aquestes poden resultar fins i tot contradictòries, com "feliçment disgustat" o "tristament enfadat". La primera expressió podria ser aquella que fem quan veiem en una pel·lícula còmica una situació que desagrada però que resulta divertida. La segona, apunta Martínez, podria ser la cara que faria una persona quan un ésser estimat el fa enfadar.
Martínez utilitza el símil de la paleta de colors per traçar una equivalència amb les 21 emocions. Hi ha uns colors bàsics i primaris, que serveixen de base a la resta de colors. Amb les expressions passa el mateix.
Aquests resultats permetran dissenyar amb més precisió el mapa d'emocions del cervell i fins i tot ajudar en el diagnòstic i el tractament de trastorns mentals com l'autisme o la síndrome d'estrès posttraumàtic.
- Estat dels embassaments avui, 5 de maig, a Catalunya: Sau, Foix, Susqueda i la resta de pantans
- Previsió del Meteocat Catalunya activa avisos grocs i taronges davant les fortes pluges previstes per a aquesta setmana
- Torna el mític Tren Granota
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- BCN reobrirà una casa modernista per a concerts de música clàssica
- Entrevista Giuseppe Russolillo, president de l’Acadèmia de Nutrició: «El dejuni intermitent no ha sigut concebut per perdre pes i pot posar en risc la salut»
- TELEVISIÓ I MAS Una espècie en extinció
- Barcelona, protagonista La ciberseguretat creix i busca talent a Catalunya
- Ciclisme Vos obsequia la Vuelta amb un triomf de prestigi a Sant Boi
- TRIOMF A MONTILIVI L’immortal Stuani ressuscita el Girona, que fuig del descens