El jutge arxiva el cas Dexeus i qüestiona la doctrina de la fiscalia sobre nadons robats

Rebutja la doctrina vigent d'interpretar la sostracció de menors com a "detenció il·legal"

1
Es llegeix en minuts
J. G., ALBALAT / Barcelona

El titular del jutjat d'instrucció número 22 de Barcelona, Emili Vilá Mayo, ha arxivat el procés obert per la querella presentada per Alfonsa Reinoso pel suposat robatori d'un nadó a la clínica Dexeus de Barcelona el 1987, a l'entendre que el cas no encaixa en un delicte de detenció il·legal.

Aquest sobreseïment es basa en una consideració merament jurídica sense entrar a valorar si la demandant o els demandats tenen raó, ja que el magistrat, després de rebre l'atestat policial, considera que no existeix delicte.

L'acte, contra el qual es pot posar recurs, estima que el delicte de detenció il·legal se centra en qui "tanqui o detingui  una persona" i no es pot aplicar, contra el criteri del Fiscal General de l'Estat, a una sostracció de nadó.

El jutge recull diverses sentències del Tribunal de Justícia Europeu, amb seu a Estrasburg, que detalla que els "danys i les penes han d'estar clarament definides per la llei" i per tant rebutja la possibilitat d'"interpretació oberta" que demanava la querella. 

Notícies relacionades

Els fets ara arxivats van passar el 1987, quan A.R.C., que tenia catorze anys quan va quedar embarassada, va donar a llum una nena a la Clínica Dexeus i el nadó es va entregar en adopció a una parella, que va pagar les despeses de la clínica, va rebre instruccions mèdiques per tenir cura de la nena i en va obtenir la guàrdia i custòdia per part del Tribunal tutelar de menors.

La mare biològica, A.R.C., que recentment va denunciar el cas davant la justícia, assegura que no va tenir mai la intenció de donar en adopció al nadó i afirma que la van enganyar i que li van retirar la seva filla sense el seu consentiment després del part.

Temes:

Nens robats