COP A L'ESTRATÈGIA GLOBAL CONSERVADORA

Nou cop a la línia neoliberal del PP

La Comunitat de Madrid avorta l'externalització de la gestió hospitalària en un moviment de marxa enrere com l'aconseguit pel conflicte de Gamonal

Manifestació contra la privatització de la gestió hospitalària a Madrid.

Manifestació contra la privatització de la gestió hospitalària a Madrid. / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
EDUARDO LÓPEZ ALONSO / Barcelona

Pas enrere per a les estratègies neoliberals del PP a Espanya. El president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, ha decidit aquest dilluns deixar sense efecte el procés d'externalització de la gestió de sis hospitals públics de la regió davant la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Madrid de mantenir la suspensió cautelar de la mesura. L'anunci suposa un nou revés a les polítiques neoliberals del partit del president del Govern, Mariano Rajoy, davant la pressió ciutadana orquestrada en una clara marea d'oposició protagonitzada per múltiples col·lectius. Com va passar amb les revoltes ciutadanes del barri burgalès de Gamonal, el temor a un augment de les protestes al carrer ha contribuït a la presa d'una decisió que amenaçava amb la paralització del sector sanitari madrileny.

Context complicat per al PP

La decisió de retirar el pla de la privatització sanitària de Madrid arriba en un moment de convulsió en el si del partit del Govern. Després de la polèmica llei de l'avortament, que només els més conservadors del partit semblen recolzar, la sortida d'històrics com Vidal-Quadras o Mayor Oreja, les revoltes ciutadanes de suport al barri de Gamonal i el desafiament sobiranista de Catalunya, el pas enrere en la reforma sanitària pot convertir-se en un símbol per als més descontents. 

Cop judicial

No obstant, en el cas de la sanitat madrilenya ha estat el mateix sistema judicial l'encarregat d'oferir la patent de cors adequada per satisfer les demandes de la ciutadania. Tècnicament, la Secció Tercera del TSJM considera que donades les circumstàncies que concorren i que detalladament exposa en tres resolucions, de no acceptar-se la petició de mesura cautelar de suspensió es podrien produir "perjudicis de difícil o impossible reparació".

Dimissió i canvi

Després de la retirada del pla d'externalització, el portaveu de Sanitat del PP a l'Assemblea de Madrid, Javier Rodríguez, ha estat nomenat conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, en substitució de Javier Fernández-Lasquetty, que ha presentat la dimissió del càrrec.

La sentència definitiva del TSJM

Notícies relacionades

El TSJM ha desestimat un recurs de reposició que havien presentat el Govern regional i les adjudicatàries contra la sentència de l'11 de setembre, per la qual cosa aquesta mateixa secció havia acordat paralitzar el procés a petició de l'Associació de Facultatius Especialistes de Madrid (AFEM), i que ara a més estén als dos recursos de l'Associació de Metges i Titulats Superiors (Amyts). Els recursos impugnen la resolució de 30 d'abril del 2013 de la viceconselleria madrilenya de Sanitat per la qual es convocava el concurs per a la privatització de la gestió dels hospitals Infanta Sofia, Infanta Elionor, Infanta Cristina, Del Henares, Del Sud-est i del Tajo.

Vots

El 9 de gener, el ple de la sala contenciosa administrativa del TSJM, que s'havia reunit per decidir sobre set recursos relacionats amb l'externalització, va acordar tornar-los a les seccions Tercera i Vuitena d'on procedien, amb el vot a favor de 30 dels 43 magistrats que componien el ple.