LÍDER CONTROVERTIT

Un profeta fora de la moralitat

Marcial Maciel va comptar amb el favor de Joan Pau II, que va ignorar les denúncies contra ell

Benedicció 8 Joan Pau II i Marcial Maciel, en una imatge del 2004.

Benedicció 8 Joan Pau II i Marcial Maciel, en una imatge del 2004. / ARXIU / EFE

2
Es llegeix en minuts
I. S.
ROMA

Marcial Maciel (1920-2008), el sacerdot mexicà fundador dels Legionaris de Crist, era «un fals profeta» que va tenir una existència «fora de la moralitat, dissipada, extraviada», que «d'alguna manera estava molt ben coberta». Els seus comportaments, que van ser «gravíssims», han estat «confirmats per testimonis incontrovertibles». Són paraules de Benet XVI i del Vaticà, de l'any 2006, més de mig segle després de la fundació de la Legió.

¿Com es va poder arribar a tant? Els Legionaris van néixer a Mèxic el 1941, durant el pontificat de Pius XII. Uns anys en què, a Europa, s'afrontava una guerra mundial, mentre que Mèxic vivia una època de convulsions i reivindicacions socials que culminaria amb l'ascens de l'esquerrà Partit Revolucionari Institucional (PRI), contrari en aquell moment a l'Església. Així, posant-se l'estendard de defensor del clero, Maciel va escalar ràpid els esglaons de la fama d'una societat en què el component religiós havia estat implantat amb força segles abans.

I va començar la seva expansió. A Espanya la Legió hi va arribar el 1946, i va establir llaços amb el franquisme. Més tard, li tocaria als Estats Units que, juntament amb Espanya i Itàlia, és un dels països amb més implantació al món d'aquesta congregació que avui posseeix desenes de centres educatius, més de 1.800 membres a la Legió i 30.000 de laics a Regnum Christi, el seu braç seglar.

Va ser en plena guerra freda, amb Joan Pau II, quan els Legionaris (com l'Opus Dei i desenes d'altres organitzacions catòliques ultraconservadores) van consolidar el seu poder, vinculant-se sovint amb poderosos lobbies. En el seu Les finances secretes de l'Església, l'investigador catòlic Jason Berry explica una anècdota que revela la proximitat entre el Papa polonès i Maciel: «El gener del 1979, en el seu primer viatge com a Pontífex, Joan Pau va visitar Mèxic. Maciel anava assegut a l'avió amb ell, com a recompensa per l'extens treball d'avançada».

Notícies relacionades

Als anys 90, les denúncies contra Maciel i la Legió ja eren molt insistents però, malgrat això, la jerarquia vaticana mantenia el silenci sobre aquest moviment del nou catolicisme que aportava diners i nous seminaristes. Va ser Benet XVI qui, un cop mort Joan Pau II, va castigar per primera vegada Maciel i li va ordenar retirar-se. Però Maciel va morir el 2008 sense haver estat mai sotmès a cap judici públic.

Entre el 2009 i el 2010, el Papa alemany va ordenar, primerament, una investigació sobre la Legió i, després, la va posar sota mandat d'un comissari vaticà, Velasio de Paolis. Furgant, va sortir de tot, com que 35 legionaris havien estat acusats de pederàstia, tal com va revelar la mateixa Legió aquest desembre passat. Però fins i tot així, no són pocs els que asseguren que encara hi ha moltes històries ocultes.