TRÀFIC DE NENS

El jutge reclama a la Dexeus l'expedient clínic d'Alfonsa

Benestar informarà de la tutela de la mare i de l'adopció de Marina

Marina, amb el seu pare adoptiu, Jordi Estivill, la setmana passada.

Marina, amb el seu pare adoptiu, Jordi Estivill, la setmana passada. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
V. VARGAS LLAMAS / J. G. ALBALAT
BARCELONA

El jutge que instrueix el cas sobre el presumpte robatori de la criatura que Alfonsa Reinoso va donar a llum el 18 de juny del 1987 a la clínica Dexeus de Barcelona ha instat el centre mèdic a facilitar l'expedient clínic complet sobre l'assistència durant l'embaràs i el part de la jove gestant.

El magistrat, Juan Emilio Vila Mayo, ha reclamat al Consultori Dexeus l'historial de l'assistència i el part de la pacient, que, segons aclareix, ha de contenir la identificació del personal sanitari que va intervenir en les revisions i actuacions anteriors i posteriors al part, com també la de la persona o entitat que va assumir les despeses d'Alfonsa amb motiu de les seves revisions ginecològiques i del part.

El dia 23 de desembre, l'Institut Dexeus va remetre al jutjat una part de la documentació que se li sol·licitava respecte d'aquest cas i va advertir als investigadors que les instal·lacions que l'any 1987 eren un únic centre s'han convertit en l'actualitat en dues societats, la pròpia i el Consultori Dexeus. Segons l'escrit, aquesta última societat és la que compta amb l'expedient ginecològic durant l'embaràs, mentre que l'Institut Dexeus disposa de la documentació a partir de l'ingrés d'Alfonsa per donar a llum.

EXPEDIENTS DE TUTELA / En el seu escrit, el jutge també insta la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) -dependent del Departament de Benestar i Família de la Generalitat- a remetre-li la informació completa que conservi sobre els informes de tutela d'Alfonsa, i d'acollida i adopció de Marina, la seva filla biològica. Aquesta documentació, si és que existeix, hauria de ser als arxius de l'extint Tribunal Tutelar de Menors de Barcelona, que ara són en poder de la DGAIA o bé en alguna altra de les àrees de la Generalitat.

Notícies relacionades

La petició a la Dexeus i a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència es coneix la mateixa setmana en què està previst que comencin a declarar les quatre persones denunciades per Alfonsa Reinoso: la mare adoptiva de Marina, Cristina Rimbau; Victoria López-Rodó, la neonatòloga de la clínica Dexeus que va atendre la gestant; Mercedes Porrera, directora del centre d'acollida Casa de la Jove el 1987, i l'advocat Ignasi de Gispert, el suposat intermediari.

Des de divendres passat, els testimonis del cas han anat prestant declaració davant la policia.