Tràfic de nens

Alfonsa assenyala un cunyat com a intermediari del robatori del seu fill

La mare biològica de Marina diu a la policia que aquest familiar va cobrar diners del pare adoptiu

La querellant identifica en fotografies diverses persones presumptament implicades en la trama

Alfonsa Reinoso abandona les dependències policials després de declarar, en companyia del seu advocat, Antoni Julià, ahir.

Alfonsa Reinoso abandona les dependències policials després de declarar, en companyia del seu advocat, Antoni Julià, ahir. / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
V. VARGAS LLAMAS / J. G. ALBALAT
BARCELONA

Un cunyat d'Alfonsa Reinoso va intervenir com a intermediari en la suposada sostracció del nadó que ella va donar a llum a la clínica Dexeus de Barcelona el 18 de juny de 1987. Això és almenys el que va sostenir la mare biològica de Marina Estivill en la declaració de quatre hores que va fer ahir davant la policia en el marc de les indagacions ordenades pel jutge que instrueix el cas.

La demandant va dir als agents del Cos Nacional de Policia que li van prendre declaració a la comissaria de la Verneda que, després de conèixer Marina, la seva filla li va traslladar les seves sospites que algú de l'entorn familiar d'Alfonsa va intervenir en la presumpta adopció il·legal.

En aquell moment, la mare biològica es va adonar que la vigília o el mateix dia del part -sense poder especificar-ho amb rotunditat- Mercedes Porrera, llavors directora de la Casa de la Jove, el centre d'acollida on era, la va acompanyar a l'exterior de les instal·lacions fins que va arribar un taxi que havia de traslladar-la a la clínica Dexeus.

Alfonsa va recordar davant els agents la sorpresa que va tenir a l'obrir la porta del vehicle i trobar-hi Jordi Beltrán, el marit de la seva germana Mariana i amb qui tenia poca relació, ja mort. Segons fonts pròximes a la investigació, la declarant va afirmar que Porrera la va tranquil·litzar a l'assegurar-li  que ella mateixa aniria al centre després. I que un cop al taxi es va prendre les dues pastilles que, va assegurar, li va facilitar la mateixa Porrera, i no recorda res més des d'aleshores fins que va despertar després del part a la seva habitació de la Dexeus.

SUMES CONSIDERABLES / Les sospites de Marina i els records d'Alfonsa van fer que aquesta contactés per telèfon amb la seva germana, i li fes saber que des de la Unitat de Recerca d'Orígens Biològics del Departament de Benestar Social i Família li havien comunicat que 26 anys enrere havia donat a llum una nena i que aquesta intentava localitzar-la. La mare biològica va declarar que va optar per no revelar a la seva germana que ja havia contactat amb la seva filla. I va afegir que Mariana li va recomanar que no anés a Benestar Social perquè les dades eren falses i es faria il·lusions en va. Davant la insistència d'Alfonsa, la germana va tancar la conversa al subratllar que el nadó, un nen, va morir al néixer.

Segons la declarant, a través d'un funcionari i de Marina, va tenir constància que Jordi Estivill, el pare adoptiu, havia entregat sumes considerables de diners a Beltrán. Alfonsa va tornar a telefonar a la seva germana, en aquesta ocasió per traslladar-li que en la documentació sobre el cas disponible a la Generalitat hi apareixia identificat el seu marit.

Mariana va tornar a negar qualsevol vincle del seu marit i va argumentar que ella mateixa era a l'hospital en el part, al costat d'una assistenta social de Calella -identificada com a Mari Carmen- i un matrimoni que no va identificar. Tot seguit, la seva germana va insistir que va donar a llum un nen, però aquest cop va dir que ella mateixa va comprovar que havia nascut viu.

PREC / La querellant va dir que la seva germana no li havia parlat mai de tot això en 26 anys. I davant la insistència d'Alfonsa de saber més coses, la viuda de Beltrán li va pregar que no digués res del cas a les seves filles perquè no poguessin associar el seu pare mort amb el tràfic de nadons.

Notícies relacionades

Alfonsa va sostenir que Marina la va informar de les traves que li van plantejar entitats i organismes per poder conèixer la seva mare biològica. I va reiterar que no va firmar cap document que autoritzés la cessió del nadó. La demandant va tornar a implicar en la presumpta gestió irregular la mare adoptiva, Cristina Rimbau, i Teresa Cervelló, morta, llavors dona de l'advocat Ignasi de Gispert, un altre dels querellats.

La declarant les va identificar totes dues en fotos, i va dir que se li van presentar com a assistents socials, i que Cervelló la va acompanyar en el canvi del centre d'acollida, mentre que Rimbau, també querellada, anava amb ella en les visites mèdiques  a la Dexeus. També els acompanyava, va dir, Porrera, a qui va reconèixer. Però no a la doctora Victoria López-Rodó, de qui sí que recordava que la va atendre en les seves cites ginecològiques al centre sanitari.

Temes:

Nens robats