Anàlisi

Recordant una nadala energètica

1
Es llegeix en minuts
Teresa Crespo
Teresa Crespo

Membre de la junta directiva i de la vocalia de Pobresa d’ECAS-Entitats Catalanes d’Acció Social

ver +

La cançó diu: «La Mare i el fillet estan mig morts de fred, i el vell tremola. Josep a poc a poc encén allà un gran foc, i els àngels canten»,  Una descripció com aquesta de temps passats no s'hauria de repetir en una societat desenvolupada i rica com la nostra, però desgraciadament torna a ser d'actualitat. Avui hi ha nens i famílies mig morts de fred que no tenen ni tan sols l'opció d'encendre un gran foc.

La decisió del Parlament de Ca-talunya, aprovada ahir en forma de decret llei pel Govern de la Generalitat, d'impedir que les companyies distribuïdores d'energia tallin el subministrament a famílies sense recursos em va semblar un encert, però vaig sentir certa decepció quan vaig saber que es tractava d'una mera pròrroga per fer els pagaments. El fet d'haver d'abonar les factures en els mesos posteriors pràcticament invalida la utilitat de la mesura, ja que les persones que no tenen ingressos per cobrir ara les seves necessitats mínimes difícilment ho podran fer d'aquí quatre o cinc mesos. El caràcter limitat de l'acord, que només s'aplicarà a persones que no superin uns ingressos de 569 euros al mes, fa encara més evident la dificultat per pagar els deutes acumulats.

La mesura, que hem de valorar com un primer pas positiu, no cobreix realment totes les famílies que pateixen pobresa energètica, moltes de les quals s'enfronten al risc d'un tall de llum. La condició que les companyies elèctriques no puguin interrompre el subministrament sense un informe previ dels serveis socials sobre la situació de la família constitueix una petita protecció, però no ofereix plenes garanties.

Notícies relacionades

La precarietat de les condicions

de vida de les persones afectades contrasta amb els ingents beneficis de les dues grans companyies espanyoles -l'any passat van ser dues de les tres elèctriques europees que més beneficis van obtenir- i amb la falta de transparència d'una subhasta que s'ha traduït en un increment de més del 10% del preu de l'electricitat. El despropòsit és fruit de polítiques que responen a la més ortodoxa praxi liberal, que prioritza el benefici privat i es desentén del servei a la comunitat. Amb pràctiques d'aquesta mena no aconseguirem mai una societat més justa i equitativa.