CARMEN GUERRERO. PENSIONISTA

"Menjo poc i no faig mai un segon plat per poder pagar la llum i el butà"

Carmen Guerrero, pensionista de 78 anys, al menjador de casa seva, a Barcelona, ahir.

Carmen Guerrero, pensionista de 78 anys, al menjador de casa seva, a Barcelona, ahir. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts

Carmen Guerrero és pensionista, té 78 anys i viu sola en un pis de la Meridiana, a Barcelona. Afortunadament el lloguer de la seva vivenda és baix perquè té un contracte molt antic. La Carmen cobra una pensió mínima i gairebé no surt de casa per problemes de salut. Malgrat això, el seu consum d'electricitat és molt baix. «Només encenc una bombeta en tota la casa i m'ho penso molt abans d'encendre qualsevol aparell», diu. De totes maneres, la seva factura de llum pot rondar els 50 euros, una quantitat que li costa autèntics sacrificis poder pagar. «Procuro menjar poc i no em faig mai segon plat, perquè no m'arriben els diners per a res», diu.

L'estufa que la Carmen té a casa és de gas butà, però quan se li acaba, a vegades no pot pagar la bombona nova i s'ha d'esperar. Per sort, algunes vegades les seves filles la poden ajudar amb el pagament de les factures, però la Carmen augura que amb qualsevol pujada en la factura de l'electricitat al gener no podrà assumir les despeses. «No estic gens d'acord amb aquesta pujada, sembla que els que manen es paguen les festes amb els diners dels pobres», diu indignada. El seu enuig s'impregna de tristesa al pensar en les famílies que estan en situacions desesperades. Encara més. «Hi ha gent que està pitjor que jo, persones que a més no tenen una casa». L'anunci de la pujada de l'11% la va alarmar, però per més que s'esmorteeixi l'augment seguirà sent massa per a ella.

Tres condicions

La Carmen desconeix si es podria beneficiar del decret per impedir talls de subministraments a famílies pobres que ahir va aprovar el Govern de la Generalitat. Al cobrar una pensió inferior a 400 euros, en principi s'hi podria acollir arribat el cas, ja que l'indicador de renda de suficiència que no es pot superar és de 569,12 euros mensuals.

Notícies relacionades

Tampoc l'han informat sobre l'existència del bo social, mecanisme de protecció que suposa una reducció considerable de la tarifa i que les comercialitzadores elèctriques poden aplicar en determinats casos de vulnerabilitat, però tan sols si ho demana l'usuari.

El cas de la Carmen reuneix les tres condicions que intervenen en la pobresa energètica. La primera és viure en un immoble antic, cosa que fa que la seva vivenda tingui un aïllament insuficient, com la majoria d'immobles construïts abans dels anys 80. El segon condicionant és el baix nivell d'ingressos per la crisi, les retallades en prestacions socials i la disminució del poder adquisitiu. I el tercer, i que afecta tots els ciutadans en la mateixa mesura, és el brutal increment del preu de l'energia, que condemna a la desesperació aquells que abans ja no podien assumir el cost de la vida. E. P.