FITA FERROVIÀRIA

L'alta velocitat entre BCN i París sense transbord s'estrena avui

Els ministres espanyol i francès viatgen entre la capital catalana i Perpinyà el primer dia de posada en servei del tren

La ministra de Foment, Ana Pastor, ha fet aquest diumenge el viatge inaugural des de Catalunya a la capital francesa. / ATLAS

1
Es llegeix en minuts
CRISTINA BUESA / Barcelona

La ministra de Foment, Ana Pastor, i el ministre delegat de Transports de França, Fredéric Cuvillier, presideixen aquest diumenge l'estrena de la connexió internacional en alta velocitat entre Barcelona i París sense necessitat de transbord a l'estació de Figueres-Vilafant (Alt Empordà). Els responsables polítics, que acompanyarà per part de la Generalitat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, viatjaran fins a Perpinyà en un tren especial.

No obstant, aquest mateix diumenge s'haurà inaugurat la línia per a tots els usuaris, amb dos trens diaris per sentit entre Sants i la Gare de Lyon de París. També s'obre un trajecte diari per sentit entre Marsella i Madrid, de la mateixa manera que els AVE de Renfe comencen a circular entre Barcelona, Tolosa i Lió.

Sis hores i 25 minuts

Pastor i el seu homòleg gal es trobaran a l'estació barcelonina i pujaran a bord d'un TGV Dayse de l'operadora Société Generale des Chemins de Fer (SNCF) en què, sense parar a Girona ni a Figueres, arribaran a Perpinyà. Aquest mateix transport especial, on també viatjaran autoritats de tot rang i els presidents de les operadores ferroviàries, Julio Gómez-Pomar i Guillaume Pépy, tornarà a Barcelona avui mateix a primera hora de la tarda, després de l'acte protocol·lari en un teatre a prop de l'estació de la capital del Llenguadoc-Rosselló.

Notícies relacionades

El viatge entre París i Barcelona es farà a partir d'avui en sis hores i 25 minuts, uns 20 minuts menys del que durava fins ara i, sobretot, sense l'incòmode canvi de tren que era obligatori per prosseguir el viatge. La línia es va estrenar a principis de gener i, tot i que el president del Govern, Mariano Rajoy, va dir que la connexió es completaria a l'abril, això no va passar mai, i tampoc es va explicar oficialment el perquè.

Entre 59 i 170 euros per trajecte

Les operadores estimen que en el primer any atrauran un milió de viatgers. Només des que es van posar a la venda els nous trajectes cap a França s'han comercialitzat 30.000 bitllets. El preu entre Barcelona i París oscil·la entre els 59 i els 170 euros.

Temes:

AVE