El Govern assigna els drets d'emissió de 72 tones de CO2

Un centenar d'instal·lacions es reparteixen les emissions, que està previst reduir per al 2020

1
Es llegeix en minuts

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres, a proposta dels ministeris d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient; Indústria, Energia i Turisme, i Economia i Competitivitat, l'assignació final gratuïta de drets d'emissió de gasos d'efecte hivernacle a les instal·lacions industrials subjectes al règim del comerç de drets d'emissió per al període 2013-2020.

Les assignacions, decidides prèvia consulta a la Comissió de Coordinació de Polítiques de Canvi Climàtic i després d'un tràmit d'informació pública, afecten un total de 1.005 instal·lacions industrials i suposen uns 72 milions de tones de CO2 el 2013, si bé baixen gradualment fins als 62 milions el 2020.

Les instal·lacions, a les quals l'Executiu demana un esforç progressiu de reducció d'emissions fins al 2020, pertanyen a àrees industrials com la fabricació de ciment, calç i vidre, la siderúrgia, la refinació de petroli i sectors com el químic, el paperer i el ceràmic.

El sector elèctric, subjecte al règim de comerç de drets d'emissió, no apareix en l'acord perquè, d'acord amb les noves normes, no té dret a assignació gratuïta.

A 166 de les 1.005 instal·lacions se'ls aplica el règim d'exclusió per a petits emissors i hospitals, que es regula en la disposició addicional quarta de la llei 1/2005, per la qual es regula el règim del comerç de drets d'emissió de gasos d'efecte hivernacle.

Subhasta o adjudicació

Notícies relacionades

Encara que la subhasta és el procediment normal per a l'assignació a partir del 2013 per als titulars de les instal·lacions incloses en l'àmbit del règim de comerç de drets d'emissió, el Govern també contempla que els titulars que puguin optar a això rebran drets gratuïts entre aquest any i el 2020 en una quantitat que resulta d'aplicar la normativa harmonitzada de la UE.

El càlcul de les assignacions s'ha realitzat aplicant la metodologia d'assignació establerta a la decisió 2011/278/UE de la Comissió Europea, que ha elaborat noves guies en què es detallen les orientacions per a l'aplicació. Les assignacions finalment aprovades poden patir ajustos o modificacions en alguns casos durant el període 2013-2020, segons el que preveu la normativa europea i l'espanyola.