LA LLUITA CONTRA ELS DESNONAMENTS

El bloc insígnia de la PAH

Els Afectats per la Hipoteca s'organitzen i augmenten la pressió social per impedir que dimecres que ve s'executi el desallotjament de l'immoble ocupat de Salt en què viuen 16 famílies

Vida comunitària 8 La Dora cuina ’al seu’ pis mentre parla amb Nyameh, amb la seva filla María a coll.

Vida comunitària 8 La Dora cuina ’al seu’ pis mentre parla amb Nyameh, amb la seva filla María a coll. / JORDI RIBOT

3
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA
SALT

«Ens estem organitzant per impedir-ho i intentarem que hi hagi la màxima pressió social. Ens juguem la dignitat en aquest bloc. Ho farem de forma pacífica, però els pararem els peus, perquè aquesta lluita marcarà un abans i un després en la societat». El contundent discurs de Marta Afuera, portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona, ressona en les blanques parets del menjador d'un dels pisos del bloc ocupat de Salt (Gironès) que el jutge ha ordenat que es desallotgi dimecres que ve. Una quinzena de famílies hi viuen després que fos alliberat el mes de març passat pels membres de la plataforma, que no estaven disposats a tolerar que hi hagués persones sense sostre mentre que les entitats bancàries disposen de milers de vivendes desocupades. Aquest era el cas de l'immoble del carrer del Doctor Castany: feia tres anys que estava acabat i encara estava buit.

El bloc de Salt forma part del que els activistes anomenen «obra social de la PAH», una iniciativa destinada a reallotjar les persones que han estat expulsades de les seves vivendes per no poder pagar el lloguer o la hipoteca. «No som com els serveis socials, que van recollint la gent pel carrer, nosaltres atenem les persones que s'impliquen i participen en les assemblees de la plataforma», puntualitza Afuera. El moviment d'afectats per la hipoteca ja ha aconseguit reallotjar més de 700 persones en pisos buits dels bancs repartits per tot Catalunya, la meitat d'elles a les comarques de Girona. En total ja hi ha 13 edificis i desenes de pisos ocupats.

Doris Pérez, una xilena de 51 anys, para taula mentre va postil·lant les paraules d'Afuera. A la cuina, una altra simpatitzant de la plataforma està fent el dinar. Mentre parlen amb els periodistes, diverses veïnes de l'immoble passen a saludar-les. Nyameh, una jove gambiana, es presenta amb la seva filla. Nuri, Míriam i també Bouchra (una marroquina que està embarassada) passen per l'estança acompanyades de diversos nens i desgranen les seves històries. Famílies castigades a causa de l'atur, i a vegades també per la malaltia, que han trobat en la PAH una sortida a la seva situació desesperada.

El bloc de Salt està immaculat. Net, ordenat, amb les portes dels pisos gairebé sempre obertes, s'ha convertit en una forma de vida comunal en què es comparteixen els aliments, les diferents habilitats i també els problemes personals. «Això és un matriarcat i es pot dir que la PAH també ho és una mica. Aquí les dones portem la veu cantant i defensem la convivència», fan broma les veïnes, que en aquest edifici han trobat alguna cosa més que una casa. Afuera reconeix que durant l'últim mig any han fet un «curset de convivència intensiu» a l'edifici ocupat. Diverses cultures, costums diferents i els molts problemes que carreguen a l'esquena fan necessària una «adaptació» prèvia abans d'instal·lar-hi una família.

Suport polític

Els activistes han convertit l'edifici de Salt en el seu vaixell insígnia i no estan disposats a abandonar-lo. En els últims dies han intensificat els contactes i les mobilitzacions amb l'objectiu d'aconseguir una reunió amb els responsables de la Sareb (Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària, més coneguda com el banc dolent), que és la propietària de l'immoble.

Els alcaldes de Girona i Salt tenen previst reunir-se amb la Sareb per sol·licitar que posi pisos destinats al lloguer social a disposició dels municipis. La PAH ha aconseguit que un dels seus col·laboradors, l'advocat Martí Batllori, participi en la reunió, que s'ha concertat per l'endemà del desnonament.

Notícies relacionades

Dijous van arrencar del secretari d'Habitatge de la Generalitat, Carles Sala, el compromís que intercediria perquè se suspengui el desallotjament. Ahir mateix, Sala va presentar un escrit davant el jutge per sol·licitar la paralització del procés amb l'objectiu de «continuar analitzant la situació de les famílies», donat que han detectat alguns casos amb una situació socioeconòmica que «podria justificar el seu reallotjament en una vivenda d'emergència de la Generalitat».

Partits i associacions de Girona fa dies que estan fent la mateixa petició i fins i tot un centenar de bombers de CCOO han anunciat que dimecres que ve es presentaran a Salt per evitar el desnonament. Una quarantena de diputats del PSC, ICV-EUiA i la CUP van instar la setmana passada la Conselleria d'Interior a desobeir l'ordre de desallotjament. Una petició que el conseller Ramon Espadaler va rebutjar. «Estem en un Estat de dret, i el cos dels Mossos ha de complir els manaments judicials», va acabar dient.