Japó eleva el nivell de perill per la fuga d'aigua radioactiva a Fukushima

L'agència reguladora de l'energia nuclear situa en "greu incident" la situació de la central nuclear

2
Es llegeix en minuts

L'Autoritat Reguladora de l'Energia Nuclear (NRA) del Japó ha decidit elevar de u a tres el nivell de gravetat de les fugues d'aigua radioactiva que s'han produït aquests mesos des de lacentral nuclear de Fukushima-1.

La NRA ha anunciat aquest dimecres que ha augmentat de l'u, que indica una "anomalia", al tres, que indica un "greu incident", el nivell de gravetat en l'escala internacional de les emissions radioactives al medi ambient. "Tenint en compte la quantitat i la densitat de la radiació a l'aigua filtrada, el nivell tres és l'adequat", ha explicat la NRA en un comunicat publicat a la seva pàgina web.

Es tracta del primer canvi en el nivell d'alerta per radiació nuclear que porta a terme la NRA des de l'accident a Fukushima-1. Llavors, el va elevar al set --el màxim--, equiparant-lo així amb el de la central de Txernóbil, Ucraïna.

El 8 d'agost passat, el Ministeri d'Economia, Comerç i Indústria del Japó va revelar que diàriament es vessen al subsòl 1.000 tones d'aigua des de la central nuclear, de les quals unes 300 contenen substàncies altament radioactives que arriben al Pacífic. Conscient d'aquestes magnituds, el primer ministre japonès, Shinzo Abe, ha ordenat al Ministeri que s'impliqui directament en la solució al problema dels vessaments radioactius i no ha descartat la utilització de fons públics.

En resposta, la Companyia Elèctrica de Tòquio (TEPCO) va injectar un còctel d'agents químics per endurir el subsòl i crear un mur subterrani al voltant dels reactors nuclears u i dos i va instal·lar una xarxa de canonades per extreure les tones d'aigua radioactiva acumulades.

Bombar l'aigua

Divendres passat, la companyia elèctrica va començar a bombar l'aigua radioactiva des del subsòl fins a la superfície, a un ritme de 60 tones diàries, per emmagatzemar-la en els tancs que ha construït al voltant de la central nuclear. No obstant, els treballs per a la construcció d'un mur subterrani al voltant dels reactors tres i quatre encara estan marxa, per la qual cosa es calcula que diàriament segueixen alliberant unes 35 tones d'aigua radioactiva.

Els problemes de la central nuclear es deuen al terratrèmol i al tsunami de l'11 de març de 2011. Fukushima-1 estava preparada per a un terratrèmol, ja que el Japó està situat sobre una falla, però no per a un tsunami, per la qual cosa l'envestida del mar va provocar diverses explosions d'hidrogen que van fer que els nuclis d'alguns dels seus reactors es fonguessin parcialment.

Nens amb càncer de tiroide

Els exàmens mèdics portats a terme a la prefectura de Fukushima, ubicada al nord-est del Japó, després de l'accident de la central nuclear homònima han revelat que 18 nens han desenvolupat càncer de tiroide, mentre que 25 més podrien patir aquesta malaltia, segons ha informat la televisió pública NHK.

Notícies relacionades

El grup d'experts que ha portat a terme aquest estudi mèdic ha explicat que es podria deure al fet que les partícules radioactives emeses per la central nuclear s'han acumulat en la glàndula tiroide dels nens, augmentant així el risc de desenvolupar càncer.

Els experts han subratllat que no els ha estat possible determinar si l'accident nuclear ha augmentat la ràtio d'incidència del càncer de tiroide entre els nens de Fukushima.