Fukushima admet que la fuga d'aigua radioactiva és pitjor del que s'esperava

L'operadora de la central desconeix l'origen de la fuga, d'una radiació molt alta

Tancs d’aigua a la central nuclear de Fukushima.

Tancs d’aigua a la central nuclear de Fukushima. / AP

1
Es llegeix en minuts

L'operadora de la central nuclear de Fukushima ha admès que unes 300 tones d'aigua radioactiva s'han filtrat a l'exterior des dels tancs que fa servir per emmagatzemar aquest líquid utilitzat per refredar els reactors de la planta. L'anunci arriba després de les pressions del Govern japonès, que ja havia avançat la quantitat.

En una roda de premsa oferta unes hores després que operaris de la planta detectessin uns bassals al costat dels tancs esmentats,Tokyo Electric Power (Tepco) ha explicat que la quantitat de la fuga és bastant més gran que els 120 litres estimats inicialment. També ha detallat que ha detectat materials a l'aigua filtrada que emeten radiació beta, amb una lectura extremadament alta de 80 milions de becquerels per litre.

Un portaveu de l'elèctrica ha afegit que l'aigua probablement s'ha filtrat a terra i que encara s'ha de descobrir exactament on és l'origen de la fuga. No obstant, l'Autoritat de Regulació Nuclear (NRA) ha demanat un estudi més exhaustiu ja que tem que l'aigua pugui haver fluït al mar, davant de la central, a través d'alguna canonada.

Aigua als edificis

Notícies relacionades

Aquesta fuga se suma al problema de l'acumulació d'aigua contaminada als soterranis dels edificis dels reactors, que augmenta en gairebé 400 tones diàries i suposa el principal desafiament de cara a desmantellar de manera segura la central, afectada pel terratrèmol i tsunami de l'11 març del 2011. Aquesta acumulació és la suma del líquid utilitzat per refrigerar les unitats i de l'aigua subterrània provinent de les zones adjacents, que penetra també als edificis.

El dia 7 d'agost la NRA va advertir que unes 300 tones d'aquesta aigua radioactiva van a parar diàriament al mar, al filtrar-se des dels soterranis, i per aquest motiu Tepco ha pres mesures com construir unmur aïllant sota terra o extreure el líquid mitjançant bombament. A més, juntament amb el Govern, que ha decidit involucrar-s'hi per solucionar el problema, estudia altres solucions comcongelar el terraal voltant dels reactors per bloquejar el pas de l'aigua.