70.000 alumnes de sisè s'examinen en les proves de competències

Els estudiants han afrontat avui els exàmens de català i matemàtiques

Un text d'Emili Teixidor i preguntes sobre les mascotes, entre les qüestions a respondre

Inici de les proves de competències al CEIP Farigola de Barcelona.

Inici de les proves de competències al CEIP Farigola de Barcelona. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts

Un total de 70.812alumnes desisè de Primària s'examinen avui dimarts i demà dimecres ales proves d'avaluació externa  de competències decatalà,castellà,llengua estrangera imatemàtiques que fa elConsell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiude la Generalitat per cinquè any consecutiu.

La jornada de dimarts ha començat amb la prova de català, en què els alumnes han hagut de respondre preguntes a partir d'un text literari d'Emili Teixidor (extret de la seva novel·la 'Dídac, Berta i la màquina d'empaquetar boira') i un text instructiu sobre el 'mushing' o trineus tirats per gossos. La prova es completava amb una breu redacció de 10 línies en què els nois havien de descriure com es practica el seu esport favorit.

Més fàcil ha estat, segons els estudiants, la prova de competències de matemàtiques, en què se'ls han plantejat diferents problemes a partir de casos pràctics, com, per exemple,  el muntatge d'una pista d'escalèxtric (en què s'havien de prendre mides i calcular distàncies), com cuidar una mascota o la participació en una gimcana. 

Per dimecres estan previstes les proves de castellà i de llengua estrangera.

Com a novetat aquest any, els resultats s'ordenaran perquatre nivells --alt, mitjà-alt, mitjà-baix i baix-- i no tres com fins ara --alt, mitjà i baix--, com ja passa en les proves d'avaluació de quart d'ESO. La nova distribució de nivells permet "acostar més la forma d'avaluació dels resultats a la que s'utilitza en les proves internacionalsPISA", ha informat la Conselleria d'Ensenyament a través d'una nota.

Augmentar el nivell d'exigència

Una altra novetat que inclouen aquests exàmens és la inclusió d'una redacció en anglès o francès, que consistirà en un breu text sobre informació personal bàsica, la família o l'oci, amb l'objectiu "d'incrementar el nivell d'exigència en aquesta prova". Concretament, s'avaluarà la "coherència i l'adequació del discurs", així com la competència lingüística, el lèxic, la morfosintaxi i l'ortografia de nivell bàsic; 70.536 alumnes faran la prova d'anglès i 371 la de francès.

Notícies relacionades

En la prova de final d'etapa de Primària hi participaran 2.165 centres catalans, 2.613 controladors supervisaran la correcta execució de les proves i 1.309 correctors en corregiran el contingut. 

Els exàmens de català, matemàtiques i aranès --per a 58 alumnes de la Vall d'Aran-- s'havien fixat inicialment per al 8 i 9 de maig, però Ensenyament les ha avançat un dia per evitar que coincidissin amb la vaga de professorat prevista per al 9 de maig i garantir el dret dels docents.