Els pares d'una escola de BCN es neguen que els seus fills facin les proves de sisè

Més de 70.812 alumnes de Primària s'examinaran demà i dimecres sobre les seves competències en català, castellà, llengua estrangera i matemàtiques

2
Es llegeix en minuts

Els pares del Centre d'Ensenyament Infantil i Primari (CEIP)Turó del Cargol, del barri deGràciadeBarcelona, s'han negat que els seus fills se sotmetin a la "pantomima" de les proves d'avaluació de competències bàsiques desisè de Primària com a mesura de pressió contra lesretallades.

Amb el suport de l'associació de pares i mares (ampa) del centre, la majoria de pares de la classe han subscrit aquesta negativa per manifestar desacord amb els ajustos i la "deriva de l'escola pública", en un moment en què els comptes públics haurien de prioritzar l'ensenyament, han argumentat.

En el comunicat que han emès aquest dilluns han argumentat que es tracta d'una "prova que és tècnica, sense valor acadèmic per a l'alumne, de validesa molt dubtosa i que suposa una despesa econòmica molt important". Es queixen que els resultats no tenen en compte el reforç extern dels alumnes en algunes matèries, els resultats del qual s'imputen a l'escola, quan la meitat d'alumnes de la classe de sisè tenen un reforç d'anglès fora de l'escola i a càrrec de les famílies.

Han criticat que aquest examen extraordinari té despeses extres de confecció, de contractació de personal específic, edició, desplaçaments i correcció, que qualifiquen de "moralment inassumible" en un curs en què els recursos materials, econòmics i de material han estat escassos.

Quatre nivells

Un total de 70.812 alumnes de sisè de Primària s'examinaran aquest dimarts i dimecres en les proves d'avaluació de competències de català, castellà, llengua estrangera i matemàtiques que realitza la Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat per cinquè any consecutiu.

Com a novetat, els resultats s'ordenaran per quatre nivells --alt, mitjà-alt, mitjà-baix i baix-- i no tres com fins ara --alt, mitjà i baix--, com ja passa en les proves d'avaluació de quart d'ESO, ha informat Ensenyament aquest dilluns en un comunicat. La nova distribució de nivells permet "acostar més la forma d'avaluació dels resultats a la que es fa servir en les proves internacionals PISA", a més de graduar més bé el nivell de competència de cada alumne respecte a cada matèria, cosa que també es comunicarà als pares en un informe.

Aquest informe reflectirà aspectes com l'aplicació de les normes ortogràfiques, la utilització d'un vocabulari adequat, la realització coherent d'un text o el desplegament de figures geomètriques. Una altra novetat que inclouen aquests exàmens és la inclusió de l'expressió escrita en anglès i francès, que consistirà en un breu text sobre informació personal bàsica, la família o l'oci, per tal d'"incrementar el nivell d'exigència en aquesta prova". Concretament, s'avaluarà la "coherència i adequació del discurs", així com la competència lingüística, el lèxic, la morfosintaxi i l'ortografia de nivell bàsic; 70.536 alumnes faran la prova d'anglès i 371 la de francès.

Canvi de calendari

Notícies relacionades

En la prova de final d'etapa de Primària, hi participaran 2.165 centres catalans, 2.613 controladors supervisaran la correcta execució de les proves i 1.309 correctors en revisaran el contingut.

Els exàmens de català, matemàtiques i aranès --per a 58 alumnes de la Vall d'Aran (Lleida)-- es faran aquest dimarts, i els de castellà i llengua estrangera estan previstos per dimecres. Inicialment les proves, el contingut de les quals es publicarà al web del Consell, s'havien fixat per al 8 i 9 de maig, si bé Ensenyament les ha avançat un dia per evitar que coincidissin amb la vaga de professorat prevista per al 9 de maig i garantir el dret dels docents.