Maria i Montserrat, els noms de dona més freqüents a Catalunya
Paula encapçala la llista de favorits des del 2000 fins ara, segons un estudi del GESOP

L’actriu Maria Molins (esquerra) i la soprano Montserrat Caballé.
Maria i Montserrat són els noms de dona més freqüents a Catalunya, en números totals i al marge de les modes temporals. Així es desprèn d'un estudi elaborat pel Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) que analitza, dècada a dècada, com han anat canviant les llistes dels noms de dona preferits pels pares de nenes.
Actualment a Catalunya hi ha 3.829.280 dones. D'aquestes, el 28,6% es diu Maria (en català) o María (en castellà). El segueix en segon lloc del rànquing dels 100 noms femenins més freqüents Montserrat (22,2%). El tercer lloc l'ocupa María del Carmen (19,3%). Completen la llista dels 10 primers Carmen (17%), Josefa i Marta (13,9% cadascun), Núria/Nuria (13,5%), Laura (12,6%), Isabel (11,8%) i María Teresa (11,5).
El nom de Paula, el favorit de la dècada que va del 2000 al 2013, ocupa en números totals el lloc 36è del rànquing, amb només el 5,5% de les dones.
Maria, el més constant
El nom de Maria és el que es manté al llarg de les dècades. Era el més popular des d'abans del 1920 fins a finals dels 40, als 50 va baixar al tercer lloc i després d'un parèntesi de de tres dècades, va tornar amb força als 90 (tercer lloc) i aquesta dècada (segon lloc). De fet, els noms més habituals el primer terç del segle XX (Maria, Carmen, Josefa, Teresa i Dolores) perden posicions fins a desaparèixer dels 25 més posats als anys 70; Maria n'és l'excepció.
El nom de Montserrat --del qual aquest dissabte se celebra l'onomàstica-- va regnar a les llistes durant gairebé 40 anys; va ser el segon nom més posat de la dècada dels 50 i va ocupar el primer lloc als 60 i els 70.
Paula domina al segle XXI
Notícies relacionadesAmb els 80 va arribar el regnat de les Laura, amb permís de Cristina i Marta, mentre que en l'actual dècada, Paula és el nom més posat per a les nenes que acaben de néixer, seguit de Maria/María i Carla. Completen la llista dels 10 primers Laia, Júlia/Julia, Laura, Alba, Lucía, Clàudia/Claudia i Marta.
Una dada curiosa que revela l'estudi del GESOP és que a partir de la dècada dels 70 els noms considerats més tradicionals i amb més solera van donant pas cada vegada amb més força a noms 'nous'. Eren considerats 'nous' als 70 Mònica/Mónica, Sònia/Sonia, Eva o Iolanda-Violant/Yolanda. Dels 80 són Mireia, Míriam/Miriam o Sara, mentre que als 90 van sorgir Andrea, Paula --va ser el desè més posat d'aquella dècada-- i Carla. A partir del 2000 han aparegut noms com Lucía, Martina, Aina o Berta.
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Entrevista Giuseppe Russolillo, president de l’Acadèmia de Nutrició: «El dejuni intermitent no ha sigut concebut per perdre pes i pot posar en risc la salut»
- Barcelona prorroga 24 hores el permís d’obres al Camp Nou
- Investigació ‘La casa dels horrors’ d’Oviedo tenia un desmesurat consum d’aigua i una sala d’estudi per als tres nens