Cristina Kirchner inaugura les audiències del Papa

La trobada tindrà lloc dilluns a la Casa de Santa Marta, un dia abans de l'entronització del Pontífex

La presidenta argentina Cristina Kirchner i el cardenal Jorge Bergoglio, en una trobada a la basílica de Lujan, el 22 de desembre del 2008.

La presidenta argentina Cristina Kirchner i el cardenal Jorge Bergoglio, en una trobada a la basílica de Lujan, el 22 de desembre del 2008. / STRINGER/ARGENTINA (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts

Cristina Fernández de Kirchner ja deu estar assajant les seves paraules inicials. Serà la primera cap d'Estat que el papa Francesc rebrà dilluns en audiència oficial, a les 12.50 hores. La cita tindrà lloc a la Casa de Santa Marta, on Francesc encara s'allotja abans de mudar-se a la seva residència apostòlica definitiva.

La presidenta participarà en primera fila en l'entronització de Francesc. L'acompanyarà una delegació de 12 personalitats. Les relacions de Jorge Bergoglio, llavors arquebisbe de Buenos Aires, i el matrimoni Kirchner, van ser, en el millor dels casos, d'una austera cordialitat. Però no van faltar moments de turbulència, especialment quan governava el difunt president Néstor Kirchner, per a qui el cardenal era el cap de l'oposició política.

El nomenament de Francesc va provocar una verdadera sacsejada al Govern argentí. Cristina li va enviar primer una salutació formal per Twitter. Després va ser més eloqüent. "Avui és un dia històric, i no vull deixar de mencionar-ho: per primera vegada en els dos mil anys hi haurà un papa que pertany a Llatinoamèrica, i li desitgem de cor a Francesc que pugui aconseguir un grau de confraternitat més gran entre els pobles i les religions", va dir. Després va fer menció de Francesc, nom escollit per Bergoglio. "Tinc entès que és per sant Francesc d'Assís. Que sigui l'opció perquè les altes jerarquies puguem tornar-nos a trobar en la mateixa condició humana: amb amor, justícia, i equitat".

Bergoglio va tenir, en la seva joventut, relacions amb el sector més conservador del peronisme. Els 'kirchneristes', que es consideren hereus de l'esquerra peronista, tenen en això una altra raó per mirar Francesc amb cert recel. El que és cert és que els seguidors de la presidenta es troben per aquestes hores dividits. Uns repeteixen les prevencions o crítiques dels organismes de drets humans sobre el seu paper durant l'última dictadura. Altres prefereixen ressaltar la seva austeritat i vocació pels pobres.

"Argentí i peronista"

"Tenim un papa argentí i peronista", es va exaltar en públic el secretari de Comerç, Guillermo Moreno, un dels funcionaris més criticats per l'oposició pels seus mètodes per controlar els preus. "Els demano disculpes als que no són creients, però jo sóc molt creient i hem d'acompanyar la felicitat del poble", va dir davant 70 empresaris.

"Estem contents i orgullosos amb Bergoglio", va dir el legislador Dante Gullo, la família del qual es va veure afectada directament per la dictadura. "És peronista i serà un papa de luxe", va assenyalar el dirigent social Emilio Pérsico. "He militat durant tota la dictadura i no he trobat cap prova de les denúncies en contra seu", va afegir.

Notícies relacionades

"Li donem un vot de confiança però no oblidem aquest núvol negre que encara hi ha sobre Bergoglio.", va dir Estela de Carlotto, presidenta de les Abuelas de Plaza de Mayo, l'organització que busca els fills de desapareguts. "És una història molt trista, que afecta tota l'Església Catòlica argentina, que no ha fet ni un pas per col·laborar amb la veritat, la memòria i la justícia. Bergoglio pertany, i avui representa, aquesta institució", va assegurar. "Ara és papa i hi ha una espècie de satisfacció perquè l'Argentina figura com a país civilitzat, conegut i reconegut. Aquesta satisfacció nacional confon una mica, una raona que Bergoglio mai va parlar ni se'ns va acostar a les Abuelas per ajudar-nos, ha ajudat en altres temes, molt punyents, però no en el nostre".

"Li desitgem que sigui un bon papa, que compleixi amb l'apostolat i que no s'oblidi que és argentí i llatinoamericà, que no s'oblidi d'on ve, ell ve d'una família humil i no pot haver ignorat què va passar al nostre país", va dir finalment.