CRÒNICA DE L'APOCALIPSI MAIA (9-12-2012, Quadern del Diumenge)

El conte de la fi del món

Fins i tot la NASA ha hagut de desmentir el cataclisme, i a Rússia es ven amb èxit un kit d'emergència

Proves febles agiten fantasies fortes. Però tot sembla indicar que el planeta no s'acabarà més del que s'està acabant

Els maies van pronosticar que el 21 de desembre del 2012 el planeta arribaria al final d'un dels seus cicles. El premiat escriptor mexicà i col·laborador d'EL PERIÓDICO se submergeix en aquest article en les claus de la profecia i concluye que, en realitat, els únics amenaçats són els indígenes d'un poble i una cultura que avui viuen en la misèria.

Una estela maia.

Una estela maia. / ARXIU

2
Es llegeix en minuts
per JUAN VILLORO

El turisme del Judici Final ha abarrotat els hotels de Guatemala i Yucatán per al 21 de desembre. Els sibarites de la catàstrofe desitgen presenciar en primera fila, i amb servei d¿habitacions, la destrucció de totes les coses.

Uns es proposen aconseguir el clímax de l¿aniquilació i altres arribar a un promissori més enllà. Els que creuen en els atractius de la vida eterna assumeixen l¿apocalipsi com una oportunitat de carregar-se d¿energia per a un millor futur. Uns altres admeten la possibilitat d¿una afortunada mutació: la meva amiga Katy vol ser una rossa fabulosa en el més enllà i el meu amic Chacho un esperit preclar (com que aquest paradís serà menys discriminatori que el nostre, les alternatives no són excloents: una rossa fabulosa hi podrà ser apreciada com un esperit preclar).

¿Quins aires de realitat té la fi del món? El mes de juny passat vaig recórrer la zona maia i vaig entrevistar arqueòlegs, restauradors i epigrafistes per al programa de televisió Piedras que hablan,

FI DEL MÓN

huracàtabula rasa, kaput.

apocalipsi maia El enigma maia baktun,

PROVES I FANTASIES

baktun,

baktun cosmofòbia

Però els déus maies s¿han negat a recolzar la causa. Chac segueix a càrrec de la pluja, Yum Kax lluita perquè el blat de moro no sigui transgènic i els Bacabes recorren el cel sense trobar senyes ominoses. A més a més, Felipe Calderón, Senyor de la Destrucció, ja és expresident de Mèxic i se¿n va anar del país. A falta de proves maies, els publicistes del terror busquen ajuda en altres cosmogonies i parlen de Nibiru, planeta vagabund que suposadament col·lisionarà amb la Terra. Una vegada més el perill es prestigia amb un toc arcaic (Nibiru és un déu mesopotàmic, i això porta a suposar que d¿aquí uns mil·lennis la gent es podrà espantar amb un planeta batejat com una deïtat mediàtica de l¿arcaic segle XXI: Rihanna o Cristiano Ronaldo).

Curiosament, la commoció ha afectat els dos països que en un altre temps van disputar la supremacia de l¿espai exterior. Un pensaria que les potències que van posar en òrbita cosmonautes i astronautes són menys supersticioses sobre el que passa allà fora. No obstant, Rússia ha estat presa del pànic i un kit d¿emergència es ven com pa calent (inclou una ampolla de vodka, llumins i una llibreta per descriure com es va acabar el món). Per la seva part, els Estats Units han sucumbit a tal vertigen de la incertesa que la NASA ha hagut d¿informar que l¿univers és el mateix de sempre. Les inscripcions maies s¿han desxifrat gairebé en la seva totalitat i cap diu: "Houston, tenim un problema".

EL VERDADER APOCALIPSIS

Tot sembla indicar que el 21 de desembre

katun, 

Notícies relacionades

subcomandante