L'eclipsi total de Sol, en directe

EL PERIÓDICO oferirà la retransmissió del fenomen astrològic des de les 21.30 hores

Eclipsi total de Sol vist des de l’Antàrtica, el novembre del 2003.

Eclipsi total de Sol vist des de l’Antàrtica, el novembre del 2003. / {HO} (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

L'eclipsi total de Sol que tindrà lloc aquest dimarts es podrà observar en una petita franja sobre la superfície del planeta que comprènAustràlia i part de l'Oceà Pacífic.

Perobservar en directe l'eclipsi total de Sol de dimarts, 13 de novembre, diverses expedicions científiques s'han traslladat a l'estat australià de Queensland. Una és'Missió eclipsi', que, en col·laboració amb EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, i amb Alumni UB (Universitat de Barcelona),cobriran la retransmissió des d'una privilegiada ubicació a Cairns (Queensland), amb vistes a la Barrera del Corall de l'oceà Pacífic.

Després de més d'un any sense eclipsis totals de Sol (l'últim va tenir lloc l'11 de juliol del 2010), l'ombra de la Lluna torna a visitar la superfície terrestre el 13 de novembre del 2012. El recorregut de l'ombra començarà a Austràlia, per passar després a l'oceà Pacífic. Elmàxim de l'eclipsi es produirà a les 23.11 hores (hora peninsular) i tindrà una durada de 4 minuts i 2 segons, amb el Sol a 68 graus sobre l'horitzó.

Diversos fenòmens

Si les condicions climatològiques ho permeten, durant l'eclipsi es podran observar molts fenòmens científics. Destaca undisc lunar completament negre envoltat d'una bonica corona solar amb una forma i brillantor que depèn de l'instant en què es troba actualment la nostra estrella en el seu cicle d'activitat.

Baixaran les temperatures, el dia s'enfosquirà i es faran visibles els planetes Venus, Saturn i Mercuri, així com les estrelles més brillants del cel austral. Durant aquest eclipsi difícilment es podrà veure arribar l'ombra de la Lluna sobre el muntanyós Est, però sí que s'apreciaran colors crepusculars en la il·luminació diürna sobre el cercle complet de l'horitzó. Amb pocs augments, però sempre amb protecció especial, es podran fotografiar Perles de Bayly, punts brillants de llum al voltant de la Lluna causats pel pas de la llum solar a través de les muntanyes lunars. El primer i últim raig produeixen un esplèndid centelleig lluminós anomenat Anell de Diamants, que convertiran l'instant en un dels moments més emotius de la jornada astronòmica.

Notícies relacionades

La retransmissió de l'eclipsi total de Sol començarà cap a les 21.35 hores en horari peninsular d'Espanya. La totalitat serà a les 21.38 hores i durarà poc més de dos minuts.Sara Santacana, enviada especial de 'Missión eclipsi' a Queensland 2012, serà la presentadora d'aquesta retransmissió, que mostrarà les seqüència de l'eclipsi abans, durant i després de la totalitat, així com imatges ambientals des del lloc de l'observació.

Lluna nova

Un eclipsi solar té lloc quan la Lluna passa entre el Sol i la Terra i amaga, de manera parcial o total, el Sol des del punt de vista de la Terra. Això només passa quan hi ha Lluna nova i el Sol i la Lluna estan perfectament alineats, vist des de la Terra. En un eclipsi total de Sol, el disc del Sol és tapat totalment per la Lluna. En un eclipsi parcial o anul·lar, només una part del Sol és veu enfosquida.