per vuit vots a favor i tres en contra

El Constitucional avala la legalitat del matrimoni homosexual

Desestima el recurs del PP i legitima una norma que ha permès la celebració de 25.000 casaments gais el 2005

Concentració de gais i lesbianes a la Puerta del Sol per celebrar la decisió del Constitucional.

Concentració de gais i lesbianes a la Puerta del Sol per celebrar la decisió del Constitucional. / EFE

2
Es llegeix en minuts

ElTribunal Constitucional ha resolt que lallei del matrimoni homosexual és constitucional i ha rebutjat el recurs que elPP va presentar fa set anys contra aquesta norma que regula les unions entre persones del mateix sexe. L'alt tribunal ha adoptat la decisió per vuit vots a favor i tres en contra, han informat fonts del tribunal.

Un dels vuit magistrats que han recolzat la legalitat d'aquesta unió entre parelles del mateix sexe,Manuel Aragón, ha emès un vot particular concurrent en favor de la resolució, mentre que els tres que han votat en contra --Andrés Ollero, Juan José González Rivas i Ramón Rodríguez Arribas-- han formulat un vot particular divergent.

D'aquesta manera, l'alt tribunal legitima una llei que ha permès la celebració de gairebé 25.000 casaments entre homosexuals des de la seva aprovació el 2005 pel Govern deJosé Luis Rodríguez Zapatero.

En el recurs, el PP afirmava que la llei que regula el matrimoni entre persones del mateix sexe desnaturalitza "la institució bàsica del matrimoni", tal com ha estat entès fins ara, ja que vulnera l'article 32 de la Constitució, que diu que "l'home i la dona tenen dret a contraure matrimoni amb plena igualtat jurídica".

Satisfacció entre el col·lectiu homosexual

La Federació Espanyola de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (FELGTB) i laConfederació Espanyola de Lesbianes, Gais, Bisexuals i Transsexuals(Col·legues) han celebrat la decisió de l'alt tribunal. 

"Des de la FELGTB no podem ocultar la nostra enorme satisfacció i gran alegria perquè al final se'ns hagi declarat el que som, plenament constitucionals, perquè les persones homosexuals som iguals a la resta de la ciutadania, però hem hagut d'esperar set anys i passar una revàlida perquè per fi es reconegui la nostra igualtat", ha remarcat la presidenta de la FELGTB,Boti García.

Segons la seva opinió, la societat espanyola "comprenia perfectament" la seva "demanda legítima d'igualtat". No obstant, ha recordat que han estat "set anys d'injusta espera" durant els quals hi ha hagut moltes famílies que s'han constituït a l'empara de la llei 13/2005 que ja els declarava "iguals" però durant els quals han hagut d'esperar que el TC "revalidés aquesta igualtat".

Notícies relacionades

El secretari general de la Confederació Espanyola de Lesbianes, Gais, Bisexuals i Transsexuals Col·legues,Rafael Moral, ha indicat que la llei de matrimoni homosexual "per fi" ha reconegut les persones homosexuals com a "ciutadans iguals a la resta" confirmant-los en la seva igualtat i que amb aquesta sentència se'ls dóna l'oportunitat d'abandonar els "guetos" que, a parer seu, encara existeixen al segle XXI.

Per la seva banda, la Coordinadora deLesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals de Catalunya ha manifestat la seva màxima satisfacció per la sentència del Tribunal Constitucional. El president d'honor de la coordinadora, Jordi Petit, ha volgut fer un matís. “No podem oblidar els que van votar en contra del nostre dret a la igualtat: Partit Popular i Unió Democràtica de Catalunya, ni el recurs de constitucionalitat presentat pel PP, rebutjat avui, que ens ha mantingut durant set anys amb la incertesa sobre la situació legal dels nostres matrimonis, les nostres famílies i els nostres fills, així com la indigna ofensiva contra la nostra comunitat sostinguda durant tots aquests anys pels sectors més reaccionaris amb la jerarquia de l'Església catòlica al capdavant".