Mor el fundador de Plataforma per la Llengua en una allau a l'Himàlaia

Martí Gasull ha mort a 7.000 metres d'altitud al Nepal

En l'accident han mort almenys vuit persones més, la majoria alemanyes i franceses

Membres dels equips de rescat evacuen un afectat per l’allau.

Membres dels equips de rescat evacuen un afectat per l’allau. / HANDOUT (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

L'alpinista català Martí Gasull, fundador dePlataforma per la Llengua,ha mort aquest diumenge a l'Himàlaia com a conseqüència d'una allau, a causa del qual han mort almenys vuit persones més. L'allau es va produir a uns 7.000 metres d'altura a la muntanya Manaslu, a l'Himàlaia nepalès, segons una font oficial.

La Plataforma, a través del seu perfil a Twitter, ha confirmat la mort deMartí Gasull, després que el Ministeri d'Afers Estrangers i de Cooperació confirmés oficialment que hi havia un espanyol entre els morts en l'accident, ocorregut a la vuitena muntanya més alta del món, amb 8.156 metres.

Les autoritats nepaleses han confirmat fins al moment la mort de nou muntanyencs, la majoria alemanys i francesos, segons les primeres informacions. L'allau ha tingut lloc al voltant de les 4.30 hores (0.45 hora peninsular espanyola) a la part nord del districte de Gorja i ha afectat els campaments base Número 2 i Número 3 de la muntanya Mansalu, segons la ràdio nepalesa Ujyalo FM, que cita fonts policials.

Fins al lloc s'hi han desplaçat equips de rescat procedents de la capital, Kàtmandu, de la regió de la muntanya Machapuchare i de la ciutat de Simrik.

"Martí Gasull era al Camp 2 a 6.600 metres d'altura quan l'allau, que s'havia originat a 7.400 metres al Camp 3, el va sepultar. El seu cos no podrà ser traslladat fins demà", ha afirmat Yogendra Tamang, de Seven Summit.

Fins a 38 possibles desapareguts

Notícies relacionades

Segons un dels pilots dels helicòpters immersos en les tasques de rescat, Steven Bruce Bokan, "un total d'11 cossos han estat enviats al camp base" per ell i els seus companys. A més, Bokan ha revelat que el nombre de desapareguts a la muntanya --situada al cèntric districte deGorkha--, pot pujar fins als 38, segons li havia explicat l'encarregada de coordinar les tasques de rescat al camp base, Nima Sherpa.

La muntanyaManaslu és la vuitena més alta del món i segons fonts del ministeri de Turisme nepalès, un total de 231 alpinistes estrangers van rebre permisos per escalar-la durant la temporada de tardor, que finalitza al novembre.