EL PITJOR ACCIDENT EN 20 ANYS

Augmenten a 11 els morts en l'allau de l'Himàlaia

El cadàver de Martí Gasull arriba a Kàtmandu per ser repatriat juntament amb altres muntanyencs morts

Claude Belmas (esquerre), advocat de 52 anys, i Claude Manel, cirurgià de 42 anys, rescatats de l’expedició a l’Himàlaia en què han mort onze alpinistes.

Claude Belmas (esquerre), advocat de 52 anys, i Claude Manel, cirurgià de 42 anys, rescatats de l’expedició a l’Himàlaia en què han mort onze alpinistes. / EFE

1
Es llegeix en minuts

El nombre de morts en l'allau que hi va haver diumenge passat a laserralada de l'Himàlaia ha pujat a 11, després que un alpinista alemany morís mentre rebia tractament mèdic en un hospital de la capital del Nepal, Kàtmandu, segons xifres del Govern nepalès. L'associació nepalesa de muntanyisme augmenta a 13 la xifra de víctimes en l'expedició al Manaslu, el vuitè vuitmil del món.

Oficialment, en el sinistre han mort set alpinistes francesos, un d'alemany, un de nepalès i elcatalà Martí Gasull, fundador de Plataforma per la LlenguaMartí GasullPlataforma per la Llengua, el cadàver del qual ha arribat a Kàtmandu per ser traslladat a Barcelona. Els cossos de quatre muntanyencs francesos i d'un d'italià també seran repatriats.

Els equips de rescat han trobat cinc alpinistes que van desaparèixer després de l'allau i pretenen recollir els 13 alpinistes que encara són al campament base perquè aquest diumenge no van poder ser rescatats a causa de la densaboira, segons ha indicat un policia. El de diumenge és el pitjor accident d'alpinisme qua ha tingut lloc en les últimes dues dècades. L'últim es va registrar el 1995, quan almenys 42 persones, entre elles 17 estrangers, van morir a la muntanya Everest. 

Alerta sobre els permisos

El ministre de Turisme del Nepal, Surendra Sapkota, ha dit que aquest accident servirà per "posar en alerta" el Govern sobre la manera de gestionar les expedicions d'alpinisme per evitar noves víctimes. Segons ell, aquest tipus d'accidents "no són bons per a l'alpinisme", i ha apuntat que tindran un impacte negatiu sobre el turisme, una de les principals fonts de riquesa d'un país que intenta recuperar-se d'una dècada de guerra civil.

Notícies relacionades

Sapkota ha informat que fins ara el Govern ha autoritzat 232 alpinistes estrangers, que compten amb uns 150 residents locals com a suport, a escalar la muntanya Manaslu durant la temporada de tardor.

L'allau, segons Pemba Sherpa, organitzador d'expedicions, va començar a uns 7.200 metres d'altitud, va sepultar del tot el camp III del Manaslu, situat a 6.800 metres d'altitud, i va arribar fins al camp II, on es trobava l'alpinista català. Alguns dels muntanyencs han estat rescatats amb vida, i un d'ells va comentar que només al camp III hi havia en el moment del succés entre 30 i 50 persones.