Nutrició infantil
Els escolars que portin carmanyola hauran de pagar pels monitors
L'escola vetllarà perquè cap nen mengi diàriament al migdia un entrepà
L'opció, que s'estrenarà el curs que ve, va ser sol·licitada per les famílies
L'opció que els alumnes portin a l'escola el seu dinar diari en una carmanyola, regulada per la Conselleria d'Ensenyament per al curs vinent, exigirà que les famílies abonin el pagament dels monitors que acompanyen els nens, igual que fan els pares dels que mengen el menú del col·legi. La fórmula de la carmanyola a l'escola no suposarà més d'«un euro i mig o dos» d'estalvi al dia, va calcular Pere Farriol, president de la federació de pares d'alumnes FAPAES, sobre la quantitat que costi el servei de menjador en cada centre. L'ús de la carmanyola, que ja autoritzaven algunes escoles catalanes, va ser sol·licitat per les associacions de pares, que van al·legar la dificultat d'algunes famílies per abonar el cost del menú escolar.
Els responsables d'Ensenyament i Salut no esperen que la iniciativa sigui secundada per un gran nombre de nens, però consideren «adequat i just» el citat cobrament als qui portin carmanyola. «Els col·legis han de comprar nevera, forn escalfador de plats i microones perquè el menjar de les carmanyoles es mantingui en perfectes condicions», va explicar Gemma Salvador, nutricionista de Salut. «Els nens que portin el dinar de casa hauran d'estar custodiats per monitors, i les instal·lacions, netes --va afegir--. Tot això té un cost».
Proposta de menús
Salut donarà instruccions als monitors de menjador amb la finalitat que controlin, de manera discreta, el tipus de menú que degusten diàriament els usuaris de la carmanyola. «No podem ordenar a les famílies quina alimentació han de donar als seus fills, però si un nen menja cada dia entrepà, ens posarem en contacte amb els seus pares i els suggerirem menús barats i saludables», va afegir Salvador.
La guia d'alimentació infantil elaborada per Salut dedica un capítol al menjar de carmanyola, uns menús que, per raons pràctiques i econòmiques, proposen que es redueixin a un únic plat. Suggereixen tres menús d'estiu i tres d'hivern.
Entre els primers, figura una amanida d'arròs amb tonyina, composta per enciam, tomàquet, pastanaga, olives, nous, arròs bullit i tonyina en conserva. Una altra amanida es compon de patates bullides amb ou dur i formatge feta, i també porta ceba, cogombre i vinagreta. O un plat de pasta fresca amb carbassó, pollastre i alfàbrega. Les racions, segons indiquen, han de tenir present la gana del nen i el fet que serà el seu únic menjar al migdia.
Per a la tardor o l'hivern proposen lasanya de col i carn picada; estofat de mongetes seques amb porro i pebrots, o calamars estofats amb pasta de cuscús i verdures. L'objectiu d'uns suggeriments tan detallats és, justament, evitar que les famílies recorrin als plats precuinats, poc saludables pel seu excessiu contingut en greixos. O a l'entrepà.
Notícies relacionades«Uns llegums bullits i ben amanits són tan econòmics com un entrepà, i, si a l'escola es mantenen adequadament, el nen se'ls menjarà bé», van indicar. Aigua i fruita formen part dels suggeriments, dirigits tant als usuaris de la carmanyola com als alumnes que mengen el menú escolar.
- Baix Llobregat A la venda la mansió de luxe on va viure un exjugador del Barça a Gavà: espectacular i exclusiva
- Detectat un linx ibèric en llibertat a Catalunya
- Ple del Parlament Sílvia Orriols, als diputats de Junts: «Són la marca blanca d’Aliança. Benvinguts a l’extrema dreta»
- AVENÇ La IA com a aliada en el diagnòstic precoç, Tema del Diumenge
- Una llegenda blanca Cop de porta del Madrid a Modric