CARTA A LA VICEPRESIDENTA DE LA COMISSIÓ EUROPEA

Eurodiputats d'esquerres demanen a la UE que impedeixi la reforma de l'avortament de Gallardón

Al·leguen que el Govern espanyol fonamenta el canvi en creences morals i ètiques i no en justificacions científiques

1
Es llegeix en minuts

Els eurodiputats Luis Yáñez-Barnuevo (PSOE), María Badia i Raimon Obiols (PSC), i Raül Romeva (ICV) i Ana Miranda (BNG) han enviat unacartaa la vicepresidenta de laComissió Europea i responsable de Justícia, Vivanne Reding, en què li demanen que es pronunciï encontra de la reforma de la llei de l'avortamentanunciada pel ministre espanyol de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón. Els firmants de la missiva expliquen que si bé "es desconeix el text de la reforma anunciada, queda clar que s'eliminarà en els supòsits d'avortament els casos de malformació del concebut", cosa que, diuen, l'Executiu espanyol fonamenta encreences morals i ètiques i no en justificacions científiques.

Ana Miranda i Raül Romeva, també membres de la Comissió de Dones del Parlament Europeu, consideren la proposta "unclar retrocés en matèria dels drets de les dones, que deixa milers de ciutadanes i professionals de la sanitat en una situació d'inseguretat jurídica", ja que es veuran obligades aavortar de manera clandestina i a posar així en risc la seva salut.

Violència contra les dones

Notícies relacionades

Els eurodiputats adverteixen que la proposta significarà "la institucionalització de la violència contra les dones, que poden patir danys irreversibles en la seva salut física i psicològica per ser obligades a no interrompre l'embaràs". Recorden que a Europa només existeixen lleis de supòsits sobre l'avortament semblants a la que vol aprovar Espanya a Polònia, Malta i Irlanda.

Tractat de Lisboa

Els firmants també subratllen que la interrupció voluntària de l'embaràs, prossegueixen, forma part de la majoria dels estats de la UE i el Parlament Europeu ja va recomanar als governs que consideressin les "enormes desigualtats" entre les dones europees en l'accés als serveis de salut reproductiva, a l'anticoncepció i a la interrupció voluntària de l'embaràs en funció dels seus ingressos i del país de residència. Des d'aquesta perspectiva, els eurodiputats apel·len a aquesta resolució i al compromís de la UE al Tractat de Lisboa per crear un espai comú de llibertat, seguretat i justícia, per tal que "la comissària Reding s'interposi davant de la proposta de Gallardón i impedeixi aquest retrocés".