SUPERA BRUGADA I SANZ

Premi al mestre Puyal

El Català de l'Any 2011 va convidar a trobar un "discurs comú" per superar la crisi, econòmica i moral

BCN Capital Mundial del Mòbil i els Afectats per la Hipoteca, premis empresarial i solidari

EL PERIÓDICO acompanya els tres finalistes durant la gala del Català de l’Any 2011. / E. SOTOS / M.TUDELA

3
Es llegeix en minuts
RAMÓN VENDRELL / Barcelona

Centre de Dades d'EL PERIÓDICO, una consulta d'urgència: ¿quants partits delBarçaha retransmèsJoaquim Maria Puyal?

¿Un moment. Partit amunt, partit avall, 1.961 de competicions oficials. Als quals s'hauria de sumar els dels trofeus Gamper.

S'encamina, doncs, a les 2.000 narracions (en català, per descomptat) de partits seriosos del Barça, Puyal (Barcelona, 1949) es va convertir ahir al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) en el 12èCatalà de l'Any. Els lectors d'aquest diari i els espectadors del programa deTV-3Els Matinsli van donar més vots que aJosep Brugada, cardiòleg i director mèdic de l'Hospital Clínic de Barcelona, i que aLaia Sanz, supercampiona de trial i del Dakar, els altres finalistes al premi.

¿Per què? Potser per haver introduït elegància i rigor en el desaforat territori de les locucions radiofòniques de partits de futbol, sense renunciar per això a l'excitació ni a la bogeria ocasional. O per haver creat un lèxic futbolístic català. O per haver encunyat una televisió enganxada a l'actualitat i oberta a la ciutadania amb programes com Vostè jutja iLa vida en un xip. De motius no en faltaven. Un fan del portuguès fins i tot podria esgrimir l'impuls que ha donat a aquesta llengua a Catalunya amb la seva sensual pronunciació dels noms dels jugadors brasilers del Barça.

Valors

El president,Artur Mas, iAntonio Asensio Mosbah, president del Grup Z, van entregar el premi a Puyal. Mas va destacar que els tres finalistes a Català de l'Any encarnen valors que Catalunya ha de fer seus per superar la crisi. De Puyal en concret va dir que "és un dels millors comunicadors de Catalunya, si no el millor".

En el seu torn de paraula, el guanyador del premi es va afanyar a dir que no es considera el Català de l'Any, títol que va atorgar a "tots els ciutadans que pateixen directament a casa la crisi" i treuen forces d'on sigui per tirar endavant. Puyal va animar a trobar "un discurs comú" per superar aquest moment crític, a parer seu no només econòmicament sinó també èticament.

Dirigint-se directament al president, Puyal li va dir que alguna vegada li ha semblat veure en ell un home sol davant les tribulacions. El periodista li va demanar que si alguna vegada se sent així de debò i flaqueja, que recordi que té "un poble darrere". "Si els catalans estem units, som imbatibles", va rematar Puyal.

Però la gala, presentada perHelena Garcia Melero iAriadna Oltra, ja havia fet un bon recorregut quan es va saber el Català de l'Any. Abans,Xavier Trias, alcalde de Barcelona, i Juan Llopart, president de la Comissió Executiva del Grup Z, van entregar elpremi Iniciativa Empresarial aJosep Lluís Bonet, president de Fira de Barcelona, iKim Faura, director general de Telefónica a Catalunya, com a representants de les institucions i empreses que han fet possible que la ciutat sigui la capital mundial de la telefonia mòbil fins al 2018.

LaPlataforma d'Afectats per la Hipoteca(PAH), que ha aturat 250 desnonaments en dos anys i ha començat la recollida de firmes per presentar al Congrés una iniciativa legislativa popular a favor de la dació en pagament, va aconseguir el guardó a l'acció solidària al qual dóna nom la desapareguda periodistaMercè Conesa.Ada Colau, portaveu de la PAH, el va rebre de mans deNúria de Gispert, presidenta del Parlament, iEnric Hernàndez, director d'EL PERIÓDICO.

Prou de laments

Colau va assenyalar en el seu contundent discurs: "Això no és una crisi sinó una estafa organitzada i feia falta rebel·lar-se. La PAH és una iniciativa de justícia social". Salva d'aplaudiments.

Notícies relacionades

Hernàndez, per la seva banda, va convidar a "deixar els laments per la situació que monopolitza totes les converses" i a "aixecar el vol". ¿Com? Amb la "disciplina" de Sanz. I amb l'"excel·lència" de Brugada, de qui Hernàndez va destacar que just en aquest moment ha decidit embarcar-se en la creació del Centre d'Innovació Biomèdica, amb futura seu a la Zona Franca. I acabant amb l'"opacitat" de determinats poders de la mà del bon periodisme simbolitzat per Puyal.

La llista dels assistents a la vetllada va ser unwho is who de la política i l'empresa catalanes. Del primer àmbit hi van aanr, a banda dels ja esmentats, Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia; Josep Lluís Cleries, conseller de Benestar Social i Família; Oriol Pujol, secretari general de CiU; Xavier García Albiol, alcalde de Badalona; i Antonio Balmon, alcalde de Cornellà, entre altres. El segon va tenir representants com Salvador Alemany, president d'Abertis; Jordi Cornet i Serra, president del Consorci de la Zona Franca; Josep González, president de Pimec, i Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç.