Altres guardons Iniciativa Empresarial

Barcelona, capital mundial de la telefonia mòbil fins al 2018

La ciutat serà un laboratori de proves de les noves tecnologies

Jornada en l’últim congrés de mòbils, celebrat el febrer passat.

Jornada en l’últim congrés de mòbils, celebrat el febrer passat. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
JOSEP M. BERENGUERAS
BARCELONA

Fa ara sis anys, el 2006, Barcelona acollia per primera vegada el congrés mundial de telefonia, el 3GSM. Aconseguir aquell saló no va ser fàcil, però el temps ha donat la raó als que van lluitar per portar una cita que converteix la ciutat catalana durant quatre dies en l'epicentre mundial d'una tecnologia, la mòbil, que mou milers de milions d'euros a tot el món. No obstant, el 2010 el repte es va convertir en una cosa encara més gran: no només organitzava el congrés, sinó que es convertia en capital mundial de la telefonia mòbil.

La Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, la Fira, la Cambra de Comerç, Turisme de Barcelona i el Ministeri d'Indústria es van unir en un projecte clau per a l'economia catalana: ser el focus mundial de la telefonia durant sis anys, organitzar el congrés més gran del món dedicat a aquest ram i convertir la ciutat en un referent mundial en l'ús de les tecnologies. Va competir amb tres finalistes de molt pes, París, Munic i Milà, però al final el projecte de Barcelona es va imposar a la resta.

Barcelona Capital Mundial del Mòbil rep el premi Iniciativa Empresarial, convocat per EL PERIÓDICO, per «la suma d'esforços entre institucions, sense la qual no s'hauria aconseguit aquest èxit col·lectiu», i per ser «un clar reflex de la intensa activitat en noves tecnologies que hi ha a Catalunya i, molt especialment, a Barcelona, que protagonitzen no només les grans companyies, sinó també una gran quantitat de petites i mitjanes empreses», segons l'acta del jurat.

I és que una de les claus del projecte és que no només s'organitzarà el congrés, sinó que al voltant d'aquesta cita es fomentarà la creació d'un teixit industrial basat en les comunicacions mòbils, amb la qual cosa la ciutat es convertirà en un referent mundial. Primer, amb el Mobile World Hub, un centre on s'investigarà i es desenvoluparan projectes sobre pagaments digitals, telemedicina i ciutats intel·ligents. Després, amb el Mobile World Centre, un espai on s'acostaran les noves tecnologies als ciutadans. A més, se celebrarà el Mobile World Festival: una setmana d'exposicions i festivals de cine i música per acostar la cultura als ciutadans. Tot això, sumat a l'atracció de multinacionals que s'instal·laran a Barcelona, implicarà que la repercussió del projecte en l'economia catalana serà de 3.500 milions (300 milions correspondran al primer any).

Notícies relacionades

Per gestionar aquest projecte, que es desenvoluparà fins al 2018, s'ha creat la Fundació Barcelona Mobile World Capital, encapçalada per dos vicepresidents executius, John Hoffman (GSMA, organitzadora de la fira de mòbils) i Agustí Cordón (Fira de Barcelona).

JURAT: ANDREU MAS-COLELL, Conseller d'Economia i Coneixement; ENRIQUE SIMARRO, director general de l'àrea de premsa del Grup Zeta; ENRIC HERNÀNDEZ, director d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA; JOSEP PIQUÉ, president del Cercle d'Economia; MIQUEL VALLS, president de la Cambra de Comerç de Barcelona; JOSEP GONZÁLEZ, president de Pimec; JOAQUIM GAY DE MONTELLÀ, president de Foment del Treball; JOAN B. CASAS, degà del Col·legi d'Economistes; TONI RODRÍGUEZ, director d'Intermedia; JOSEP-MARIA URETA, periodista d'EL PERIÓDICO, i MONTSERRAT BALDOMÀ, directora de comunicació d'EL PERIÓDICO (secretària del jurat).