estudi realitzat per la uab

Menys de la meitat de les webs de les ciutats catalanes de més de 100.000 habitants publiquen les retribucions dels càrrecs públics

La pàgina de Sabadell obté la millor puntuació en transparència informativa, mentre que l'Hospitalet ocupa l'última plaça

2
Es llegeix en minuts

Menys de la meitat de lesciutats catalanesdemés de 100.000 habitants(el44%) publiquen a la seva web lesretribucions dels càrrecs públicssegons les categories. En canvi, totes informen sobre elperfilde les persones, entitats i empresescontractants de concessions i lescontractacions i concessions firmades per la corporació.

Aquestes són dues de les conclusions del primer informe Bones Pràctiques de la Comunicació Pública Local de Catalunya elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). 

Realitzat per l'equip del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural, l'objectiu del projecte és elcontrol democràticdels ajuntaments de més de 100.000 habitants i --mitjançant la publicació dels recursos que ofereixen a les sevespàgines web-- promoure que els seus responsables hi incorporin millores.

Sabadell, 83% d'indicadors positius

Les nou localitatssubjectes a l'estudi són l'Hospitalet de Llobregat (256.065), Badalona (219.786), Terrassa (213.697), Sabadell (207.721), Lleida (138.416), Tarragona (134.085), Mataró (123.868), Santa Coloma de Gramenet (120.824) i Reus (106.709). La ciutat deBarcelona(1.615.448) serà objecte d'unexamen especial.

Considerant 41 indicadors, elmunicipi més ben valoratésSabadell, amb un 83% d'indicadors positius. El gruix de les localitats analitzades obtenen un 66% de punts positius, mentre quel'Hospitalet de Llobregates queda en el56%.

L'estudi aporta diverses conclusions. Una és que tots els ajuntaments publiquen informació bàsica sobre l'alcalde o alcaldessa però no sempre donen dades complementàries, com la biografia o el currículum. Mentre que el 78% ofereix informació sobre les competències dels òrgans de govern, només el 44% informa sobre el seu calendari de treball i el 22% de l'execució del pressupost.

Sense notícies sobre el rendiment de comptes

Els consistoris publiquen lesactes del ple municipal, però el 33% no informa de l'ordre del dia previ a la celebració. El mateix percentatge tampoc facilita elsacords de governo de la junta de govern local. L'estudi considera preocupant el baix nombre de pàgines web (el 56%) que informen sobre el Pla de Govern o el Pla d'Actuació Municipal. No és així amb les ordenances municipals (100%) o el Pla d'Ordenació Urbanística (POUM), del qual s'informa en el 89% dels casos, però sense oferir eines de participació.

Sobre el contingut de lesnotíciespublicades, no se n'ha trobat cap sobre elrendiment de comptes dels membres del govern municipal, ni tampoc delcontrol de l'oposiciósobre la gestió del govern. També crida l'atenció que només el 22% facilita el contacte amb el departament de premsa.

Presència en xarxes socials i participació ciutadana

Una de les bones pràctiques que porten a terme és facilitareinesals ciutadans percomunicar incidènciesde la via pública, queixes o suggeriments.

Notícies relacionades

La presència a lesxarxes socialsés completa en tots els casos. A més, la majoria faciliten les adreces de correu electrònic dels membres del govern local.

Respecte als recursos departicipació ciutadana, s'ofereixen mecanismes per participar en consells territorials, consells del municipi o sectorials. També es posa a disposició del ciutadà l'agenda d'activitats municipals, però no en tots els casos hi ha el llistat de les entitats de la ciutat.