PROTESTES CONTRA LES RETALLADES D'ENSENYAMENT

Els estudiants es queden a la Universitat de Barcelona malgrat la possibilitat d'un desallotjament

Uns 150 joves decideixen continuar amb l'ocupació de l'edifici històric, i no fan cas de la petició del rectorat a Interior perquè siguin expulsats

Els alumnes voten en assemblea no manifestar-se avui davant el Mobile World Congress

Els estudiants instal·lats al rectorat de la UB decideixen mantenir l’ocupació. / RICARD FADRIQUE

4
Es llegeix en minuts
TONI SUST / ALBERT SEGURA / Barcelona

Prop de 150 joves ubicats al vestíbul de la Universitat de Barcelona han decidit aquest dijous al matí mantenir-se a l'edifici i prolongar l'ocupació, responent així a l'amenaça de desallotjament reclamada ja pels òrgans directius de la UB. Els joves, en contra del que van planejar ahir a la nit, han optat per no tornar a marxar cap a laplaça d'Espanya per protestar davant elMobile World Congress (MWC).

Al migdia han decidit organitzar-se en cinc comissions i celebrar unanova assemblea a les nou del vespre. A la UB s'han fet algunes classes fora de les aules, incloent-hi una d'Antropologia d'alumnes de la UB del Raval. Els joves han manifestat la seva voluntat de seguir amb l'ocupació malgrat la possibilitat d'un desallotjament imminent i han denunciat que se'ls identifiqui solament amb els fets violents.

María Jesús, mare de dos nois de vint anys, ha demanat la paraula per rebutjar la condemna de la violència, encara que sí que ha dit sentir el perjudici causat a la dona a la qual li van cremar el cotxe en les protestes. Passada la una del migdia, s'han posat en marxa les cinc comissions: de continguts, de logística, de difusió, de cuina i de poesia. Segons un portaveu, aquesta última està plantejada perquè els que no volen formar part de les altres recitin poesia junts.

Petició de desallotjament

Abans que els estudiants anunciessin que no es mouran del vestíbul de la UB, l'adjunt al rector d'aquesta universitat, Carles Carreras, ha reclamat alDepartament d'Interior la seva intervenció per aldesallotjament del seu edifici històric, on desenes d'estudiants continuen instal·lats des de dimecres per protestar contra les retallades.

"Hem demanat aInterior la intervenció policial i ara serà la conselleria la que decidirà quan intervenir", ha concretatCarreras, i ha fet una crida als estudiants a abandonar l'ocupació en pro del diàleg. L'adjunt al rector ha assegurat que la direcció de laUB no permetrà que l'edifici històric es converteixi "en un hotel de minories", i ha assegurat que el gruix dels estudiants no són partidaris de l'ocupació de l'edifici, que ha causat múltiples danys materials.

La façana del centre s'ha despertat plena depintades contra les retallades i algunes portes estan trencades. "No volem que un grup reduït de persones, algunes d'elles ni tan sols  estudiants, s'aprofiti de la ubicació privilegiada d'aquesta facultat", ha afegit, recordant que els universitaris s'han proveït de matalassos i mantes per a més comoditat.

Segons Carreras, el personal de la UB "comprèn i comparteix" les protestes universitàries, però rebutja la violència de dimecres després de la multitudinària manifestació pels carrers deBarcelona. Després de la marxa hi va haver incidents que es van saldar amb12 detinguts, 11 dels quals ja han quedat en llibertat amb una citació per anar davant el jutge. Només un està a comissaria, donat que encara s'està instruint el seu atestat. A més, una dotzena de persones van necessitar  assistència mèdica.

"És necessari lluitar contra les retallades per protegir la universitat pública, però mai s'ha d'optar per la violència i l'ocupació", ha subratllatCarreras, que ha lamentat que s'estigui produint un "diàleg de sords" amb els estudiants acampats, que han pernoctat al vestíbul del centre, i els ha emplaçat a abandonar l'ocupació.

Talls a l'AP-7 i la B-30

A la Universitat Autònoma de Barcelona, els estudiants que participen en la vaga convocada per avui han aixecat el bloqueig que des de les 8.00 hores impedia l'accés al campus deBellaterraper carretera. Els manifestants havien tallat l'AP-7 i laB-30, cosa que va provocar el col·lapse del trànsit i l'enuig dels conductors.

Paral·lelament, a partir de les 11.15 hores els trens delsFerrocarrils de la Generalitat  (FGC) tornen a parar a l'estació de la UAB, després del pacte entre l'empresa i els estudiants. La companyia havia accedit que els combois de les líniesS-2 iS-55 no s'aturessin a l'Autònoma fins en aquesta hora després de l'amenaça dels estudiants de tallar les vies, segons fonts deFGC.

Malgrat la normalitat referent a la mobilitat, els bloquejos han tingut la repercussió que els estudiants perseguien. Fonts del rectorat han informat que l'activitat ha quedat totalment suspesa a les facultats d'Economia i Empresa, Lletres, Comunicació, Dret i Política, mentre que a Veterinària, Ciències i Biociències, i Educació ha estat mínima.

Notícies relacionades

“Dels 80 alumnes que estan matriculats en la meva assignatura només han pogut arribar un total de sis, i tots ells ho han fet tard”, explica Joan Torres, professor de Psicologia, que havia decidit pactar amb els seus alumnes si suspenien la classe programada per a aquest matí. Els estudiants convocants de la protesta han actuat de piquets informatius en aquelles facultats on es mantenia activitat, en què han obtingut en major part el seguiment per part dels alumnes que han assistit a classe.

Un altre grup d'estudiants també han passat la nit a laUniversitat Rovira i Virgili deTarragona, on aquest matí han bloquejat els accessos i no deixaven passar els treballadors del centre.