MARXA REIVINDICATIVA

Milers d'estudiants ocupen el centre de Barcelona contra les retallades

'No pagarem la seva estafa' i 'Salvem la universitat pública', lemes de la multitudinària manifestació

Aules buides i talls de trànsit en la jornada de vaga universitària

Un resum de la manifestació contra les retallades en educació que s’ha celebrat aquest matí a Barcelona. / MÒNICA TUDELA

2
Es llegeix en minuts
JORDI CASABELLA / Barcelona

Milers de persones -60.000 segons l'organització, 25.000 segons la Guàrdia Urbana-, la majoriaestudiantsipersonal universitari, s'han manifestat aquest migdia al centre de Barcelonaen contra de lesretalladesen l'educació. Dues grans pancartes amb els lemesNo pagarem la seva estafa iSalvem la universitat pública obrien la multitudinària marxa, convocada per laPlataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), que ha col·lapsat els accessos al centre de la ciutat. Pacífica i festiva, la manifestació ha acabat enfosquida pelsincidents al final.

Abans que s'iniciés la marxa, els organitzadors han qualificat d'"autèntic èxit" lajornadadevagaa lesuniversitats públiquescatalanes. També han sortit universitaris al carrer aGirona,TarragonaiLleida.

Bellaterra, un desert

Aules buides i talls de circulació havien caracteritzat les primeres hores de la jornada, després que centenars d'estudiants passessin la nit en diverses facultats. Camí de la manifestació, centenars de joves tallaven la Diagonal, cosa que ha provocat cues a la B-23, i també s'ha interromput el trànsit a la plaça d'Espanya. Hores abans, un centenar d'estudiants de laUniversitat Autònoma de Barcelona (UAB) havien tallat l'AP-7 i la B-30 en els dos sentits de la marxa, causant retencions quilomètriques, informa Albert Segura.

El tall de l'AP-7, de 20 minuts, és el més llarg que recorden els estudiants d'aquest campus, que aquest dimecres al matí era un desert. Encara que els talls s'han acabat a les 08.05 hores, piquets informatius bloquejaven totes les carreteres que donaven a l'Autònoma.

Irrupció a la SER

Després d'aquesta acció, els estudiants s'han dirigit a la plaça Cívica i han tallat l'accés a l'estacióde Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), on els trens no han parat durant unes hores. També han posat barricades i contenidors a la facultat de Ciències Polítiques i la de Ciències. El delegat de la CGT del comitè d'empresa de la UAB, Ermengol Gassiot, ha explicat: "No ens agrada actuar d'aquesta manera perquè sabem que afectem molta gent, però és l'única manera d'expressar el nostre malestar per les retallades que estem patint".

Un centenar d'universitaris han irromput així mateix aquest matí als estudis de la cadena SER a Barcelona i han llegit un comunicat amb les seves reivindicacions als micròfons d'Ona FM, que estava emetent en directe el programaFora de joc.

Bloqueig a Girona

A la Universitat de Girona (UdG), un grup d'estudiants ha bloquejat amb cadenes i tanques d'obra els accessos a les facultats de Lletres, Turisme i Educació i Psicològia del campus del Barri Vell, informaFerran Cosculluela. Tanto a la UB i a laUniversitat Pompeu Fabra (UPF) com a laRovira i Virgili (URV) i la de Lleida (UdL) hi va hagut calma però moltes classes suspeses. A laPolitècnica(UPC) el seguiment ha estat menor.

Notícies relacionades

LaSecretaria d'Universitats i Recerca de laGeneralitatha assegurat que la "normalitat" havia predominat en la majoria dels campus catalans i que la jornada de mobilitzacions havia tingut "una incidència desigual en funció de l'acció de grups de piquets". El secretari d'Universitats,Antoni Castellà, va emmarcar la protesta en un context europeu i "més general que universitari".

Uns 120.000 alumnes universitaris, més de 16.000 professors i uns 10.000 administratius estaven cridats a la vaga, convocada per la PUDUP, una plataforma que inclou representants de tots els àmbits universitaris, i secundada pels principals sindicats.