Anar al contingut

ESPÈCIE EN PERILL D'EXTINCIÓ

Només queden 100 dofins de Maui

La subespècie, la més petita d'aquest mamífer marí, s'extingeix per l'acció de l'home

Es troben únicament a l'Illa Nord de Nova Zelanda, amenaçats per la pesca i la contaminació

Els últims cent dofins de Maui, els més petits d'aquesta espècie marina, estan a punt d'extingir-se per l'activitat pesquera a l'Illa Nord de Nova Zelanda, el seu únic hàbitat natural a la Terra.

El Cephalorhynchus hectori maui està inclòs en la llista vermella de l'ONU de les espècies en perill crític d'extinció i es tem que desaparegui d'aquí unes dècades si no d'adopten mesures urgents. "No ens podem permetre cometre errors. Hem d'acabar amb totes les amenaces al seu hàbitat perquè la població s'estabilitzi i es recuperi", ha declarat la directora del programa marí del Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF), Rebecca Bird.

L'home, el pitjor enemic

L'hàbitat d'aquesta subespècie és a prop de la costa oriental de l'Illa Nord neozelandesa, on es poden veure exemplars a la desembocadura dels rius, estuaris i badies. Encara que el seu depredador natural és el tauró, el principal enemic del dofí de Maui és l'ésser humà, que gairebé ha acabat amb la seva població per la pesca, la mineria, el desenvolupament costaner, la contaminació i el canvi climàtic, entre altres factors.

Productes químics com el DDT i els metalls pesants abocats al mar són potencialment perillosos per a la reproducció d'aquests mamífers marins, i les substàncies que llencen al mar els vaixells petrolers els causen càncer. Però la principal causa de mort són les xarxes dels pescadors, en què queden atrapats sense poder emergir a la superfície per respirar. A més, les cries, que tenen la mida d'un gat, moren per les ferides que els causen les hèlices dels vaixells.

Per tota aquesta situació, els ecologistes volen que es retirin les xarxes de pesca de l'hàbitat del dofí de Maui, encara que Bird ha emfatitzat que la seva organització no exigeix als pescadors que posin fi a la seva activitat, sinó que els demana que canviïn els seus mètodes de pescar.

Els petits habitants del mar

El dofí de Maui, anomenat pels maoris Tutumairekurai (habitant del mar), és el més petit dels dofins marins. Arriba a fer 1,4 metres de longitud, té una aleta arrodonida i el morro curt, i presenta marques semblants a les dels óssos panda, com una màscara negra. La seva esperança de vida és de 20 anys. Viuen en comunitats i es alimenten de peixos i calamars, que localitzen emetent sons d'alta freqüència que reboten en els objectes i animals de la zona.

Els més joves juguen amb les algues, fan bombolles al mar i piruetes a l'aire o simplement es persegueixen o barallen amb altres companys, tot un espectacle per als turistes. Els maoris creuen que després de la mort els esperits dels humans es transformen en tutumairekurai.

0 Comentaris
cargando