ANÀLISI

Twitter: portes al camp

1
Es llegeix en minuts
Trina Milan
Trina Milan

Antropòloga, consultora estratègica de xarxes socials

ver +

Laxarxa social Twitter, una de les més conegudes i utilitzades en aquest moment a internet, ha comunicat quecensurarà missatges que els governs dels països considerin ofensius o il·legals. Estem davant de l'enèsim intent de posar portes al camp. Internet és aterritorial i atemporal, i les empreses i els països intenten per tots els mitjans controlar amb mesures temporals o territorials un espai on aquestes no tenen valor.

En tot cas, és preocupant pensar a quins temes es refereixen, perquè no està gaire clar en el comunicat de Twitter, on expliquen que: “Tots els països del món diuen que la llibertat d'expressió és un dret fonamental, però alguns consideren que la llibertat d'expressió comporta una responsabilitat i té uns límits”. Si donem pàbul a determinades formes d'entendre la llibertat d'expressió, estem admetent que hi ha ciutadans de primera i ciutadans de segona, i això, ni a internet ni a fora té sentit.

Twitter és una de les xarxes socials més dinàmiques i ho és perquè permet la interacció directa entre les persones, on la gent se segueix pel contingut que introdueixen, no perquè ningú doni permís a ningú, com en altres xarxes, com Facebook. Això té com a conseqüència una forma horitzontal de comunicar-se, podríem dir que una democratització d'aquesta comunicació; per tant, que araTwitter,com a empresa, vulgui controlar el contingut dels seus usuaris és contrari al seu propi ADN.

Internet és, en aquest moment, el camp de batalla de moltes de les necessitats de les persones, podríem dir que l'anomenat món virtual s'està convertint en més real del que sembla. Des del moment en què alguns volen controlar-lo és perquè definitivament s'ha incorporat a la nostra vida. Les revolucions del segle XXI neixen a la xarxa i es transporten a fora. I la censura era el que hi faltava, res de nou sota el sol.

Antropòloga, consultora estratègica de xarxes socials

Notícies relacionades

@trinamilan

http://www.trinamilan.cat