DESENVOLUPAT A MADRID
Científics espanyols creen un ordinador que interpreta estats d'ànim
El sistema permet predir com continuarà una conversa amb un humà
Científics de laUniversitat Carles IIIde Madrid (UC3M) i laUniversitat de Granada (UGR) han desenvolupat un nou sistema informàtic que permet a una màquina reconèixer automàticament l'estat d'ànim d'una persona que s'està comunicant oralment amb ella.
El sistema creat per aquests investigadors, el mecanisme del qual descriu en el seu últim número la revistaJournal on Advances in Signal Processing, es pot utilitzar per adaptar automàticament el diàleg a la situació de l'usuari, adequant la resposta de la màquina a l'estat d'ànim de la persona.
Segons assegura un dels seus creadors, el professor del Departament d'Informàtica de la UC3M David Griol, en declaracions al Servei d'Informació i Notícies Científiques (SINC), "la màquina podrà determinarcom se sent l'usuari (emoció) icom pretén continuar amb el diàleg (intenció)".
Per detectar l'estat emocional de l'usuari, els científics s'han centrat en les emocions negatives que poden fer que es frustri al parlar amb un sistema automàtic. En concret, el seu treball considera l'empipament, l'avorriment i el dubte. Per detectar-los automàticament, s'utilitza informació sobre el to de veu, la velocitat amb què es parla, la durada de les pauses, l'energia del senyal de veu i així fins a un total de 60 paràmetres acústics diferents.
Preveure el desenvolupament
Per una altra part, també s'ha utilitzat informació sobre com s'ha desenvolupat el diàleg per ajustar la probabilitat que un usuari estigui en un estat emocional o un altre. D'aquesta manera, el fet que el sistema no hagi reconegut diverses vegades el que el seu interlocutor desitja dir-li, o li hagi demanat a l'usuari que repeteixi informació que ja havia proporcionat, poden ser factors que facin que l'usuari s'enfadi o s'avorreixi d'interactuar amb el sistema. A més, assenyalen els autors d'aquest treball, és important que la màquina pugui preveure com es desenvoluparà la resta del diàleg.
Notícies relacionades"Per a això, hem desenvolupat un mètode estadístic, que aprèn de diàlegs previs quines són les accions més probables que pot fer un usuari en cada moment", destaquen els investigadors.
Dubtes o avorriment
Un cop s'han detectat tant l'emoció com la intenció, els científics proposen adaptar automàticament el diàleg a la situació que viu l'usuari. Per exemple, si té dubtes, se li pot donar una ajuda més detallada; mentre que, si s'avorreix, això pot ser contraproduent. Per aconseguir aquesta adaptació, els autors han definit unes pautes fent una avaluació empírica amb usuaris reals, en què es demostra que el sistema adaptable funciona millor en termes objectius (per exemple, produeix diàlegs més curts i amb més èxit) i és percebut com a més factible pels usuaris.
- Transport públic La L3 del metro de Barcelona s'ampliarà amb 9 noves estacions
- ACTUALITAT BLAUGRANA El FC Barcelona revela que ha venut 3.700 seients vip del Camp Nou per 335 milions d’euros
- Nens vulnerables Expedientat l’educador que va explicar a la ràdio la gestió de la DGAIA amb la nena abusada de 12 anys
- Melody: "S’han burlat de mi i per sobre de tot està la salut mental"
- Funció pública El Govern reforça la Hisenda catalana amb 200 nous treballadors que s’incorporaran a partir del 2026