DECISIÓ JUDICIAL SOBRE la FINCA DE NOU BARRIS
El jutge rebutja el desallotjament de l'edifici ocupat pel 15-M
El magistrat deixa oberta la porta que la propietat porti el cas a la via civil
Subratlla que els que ara viuen a la finca no van participar en la seva ocupació

Patricia, una de les residents a l’edifici, prepara un llit. /
El 15-M es va anotar ahir una victòria significativa. L'edifici del carrer d'Almagro, a Nou Barris, que el moviment va ocupar el 15 d'octubre passat per aixoplugar-hi famílies desnonades de les seves vivendes per impagament, ara per ara no serà desallotjat. Fins i tot ahir a la nit va ser convocada una festa a la finca. L'alegria la va suscitar la interlocutòria en què el jutge Miguel Ángel Tabarés va decidir arxivar la causa, oberta per una denúncia d'usurpació de vivenda per part de Cajamar, com a representant de la propietat. Com es veurà, un representant tan sols parcial. El magistrat considera que no existeix delicte i remet els denunciants a la via civil o administrativa. El resultat pràctic és que les set famílies que segons els indignats resideixen en el conegut com a edifici 15-O, pel dia en què va ser ocupat, el 15 d'octubre, després d'una manifestació multitudinària a Barcelona, no se n'hauran d'anar de moment.
És possible que al final, un dia, l'edifici sigui desallotjat, però de moment el que queda escrit és que el jutge Tabarés considera que el que va passar presenta «uns contorns particularment nous, respecte dels quals no és fàcil trobar antecedents històrics ni, per tant, jurisprudenciables». Tabarés considera que els actuals residents no són els que van ocupar l'immoble. També argumenta que com que van arribar dies després que els primers entressin a la propietat, no poden saber si s'hi va entrar per la força. Com a detall històric, precisa que l'ocupació pacífica d'immobles només es va sancionar en dos períodes abans del 1995, quan la reforma del Codi Penal la va tipificar com a delicte: abans de l'entrada en vigor de la llei hipotecària de 1861 i el 1928, potser, suggereix Tabarés, per «contrarestar iniciatives de tipus col·lectivitzador».
Notícies relacionadesLa interlocutòria aborda la complexitat de la propietat. Cajamar és propietària d'11 pisos de la finca, que va rebre com a dació en pagament per part dels promotors de l'edifici, que no van poder completar-lo. Actualment, precisa, està acabat el 93,78% de l'immoble. Tot i això, a més dels 11 pisos, també hi ha 14 «peces», entre aparcaments i locals, de les quals es desconeix la propietat. Perquè el promotor que es va veure obligat a entregar els pisos a Cajamar assegura que aquestes 14 peces van ser transmeses a un tercer, sense que s'hagi determinat si va ser així i de qui es tracta. A més a més, el magistrat també destaca que Cajamar no tenia cap pla per a l'edifici: «La situació real [...] és de total indefinició». Cajamar, afegeix el document, «no ha ofert una versió clara sobre la seva intenció immediata envers els pisos».
NEGOCIACIÓ/ El 15-M va celebrar el desenllaç (provisional) amb emoció. A més d'organitzar una festa i publicitar-la a la xarxa com a alternativa al debat entre Alfredo Pérez Rubalcaba i Mariano Rajoy, els indignats miren més enllà per buscar una solució estable. «No poden quedar als llimbs», diu un portaveu del col·lectiu, Salva Torres, sobre els residents a l'immoble. La solució que proposa el grup 500x20 és que l'Ajuntament de Barcelona compri l'edifici i aquest funcioni en règim de lloguer públic.
- ‘La cita’ Sandro Rosell i els seus amics especials de presó: dos funcionaris, dos exinterns i un capellà
- BARCELONEJANT Cunyades de luxe en la gala més top
- Polèmica RTVE demanarà una auditoria del televot espanyol després del suport aclaparador a Israel
- Àustria guanya Eurovisió i Melody s’immola
- Prèvia del derbi català Un nou vídeo de l’atropellament massiu a Cornellà revela que la conductora ja havia arrossegat aficionats abans