DETECCIÓ D'UNA NOVA ESPÈCIE INVASORA

Una vespa gegant ruïnosa per a l'apicultura arriba a Catalunya

Els productors de mel de Girona han localitzat l'insecte, que devora abelles, a l'Alt Empordà

Exemplars de la vespa asiàtica que amenaça els apicultors.

Exemplars de la vespa asiàtica que amenaça els apicultors. / JOAN CASTRO/CLICK ART FOTO

3
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA / Girona

Fa tres centímetres de longitud i aFrançaja l'han batejat com lavespa assassina. Es tracta de laVespa velutina, un himenòpter originari de la Xina i del nord de l'Índia, conegut com la vespa asiàtica, que en els últims sis anys s'ha estès pel país veí després d'arribar, es creu, de polissó al port de Bordeus. S'alimenta d'altres insectes, però el seu plat favorit són les abelles, que aniquila en ple vol i entre les quals causa autèntics estralls quan aconsegueix penetrar dins els seus ruscos. A finals de l'any passat va entrar aEspanyapel País Basc i fa una setmanes els apicultors deGironavan detectar la seva presència al massís de l'Albera, a la comarca de l'Alt Empordà

Un descobriment que no ha representat cap sorpresa per alsproductors de mel catalans, que, a causa dels seus permanents contactes amb col·legues francesos, ja feia temps que s'esperaven que arribés la vespa. «Tots sabíem que només era qüestió de temps que entrés per allà, que és la zona més baixa del Pirineu», reconeix Àngel Noguer, president de l'Associació d'Apicultors de Girona. Un productor de Fortià que té ruscos en una zona pròxima al monestir de Sant Quirze de Colera va ser el que va portar a l'associació uns quants exemplars de vespa asiàtica dintre d'un pot de vidre. Però no els va conservar en formol, i per tant els insectes s'han anat descomponent amb el pas dels dies. Tot i així, és fàcil distingir-hi el tòrax negre i els segments marrons de l'abdomen amb un únic segment groc ataronjat, que són els trets característics d'aquesta espècie. 

Noguer va portar els exemplars a una reunió de la federació d'apicultorscatalans que es va celebrar a Barcelona fa dues setmanes i a la qual va assistir un representant de la Conselleria d'Agricultura. Aquest departament, no obstant, afirma que encara no hi ha constància oficial de la presència d'aquest perjudicial insecte a Catalunya. Una negació que no és clar si obeeix a la mala conservació de les mostres dels apicultors gironins o al fet que els tècnics de la conselleria encara no han aconseguit trobar-lo. Però, independentment de l'oficialitat de la troballa, els apicultors catalans han activat l'alarma i preparen un pla de xoc per fer front a l'insecte la primavera que ve amb l'objectiu d'evitar que causi els mateixos danys que està causant a França.

Eclosió a la primavera

«Durant els pròxims mesos les femelles ponedores estaran amagades,hibernant. Quan arribi la primavera començaran a formar colònies, que poden arribar als 10.000 individus. Com més femelles agafem menys nius tindrem», explica Noguer. Per poder-ho fer col·locaran trampes (ampolles de plàstic que es tallen per la part superior i el tros tallat es col·loca en forma de con invertit perquè les vespes hi puguin entrar però no en puguin sortir) amb carn, peix o qualsevol altra proteïna. «A França estan posant garrafes de 5 litres i les agafen a milers», afirma Noguer. 

Notícies relacionades

Una altra mesura és col·locar uns trescadors metàl·lics a les entrades dels ruscos que només permetin passar a les abelles, que són més petites que aquestes vespes. Un sistema que el veterinari i apicultor del País Basc Egoitz Galarza qualifica d'«inútil», des de l'autoritat que li dóna el fet que ja fa més d'un any que lluita contra la temible bèstia a Guipúscoa. «Amb els trescadors, les vespes no poden entrar als ruscos, és veritat, però el que passa és que aleshores les abelles tampoc surten a l'exterior perquè saben que les vespes les estan esperant a fora. Si no surten, tampoc poden procurar-se aliment per passar l'hivern i a poc a poc les colònies dels ruscos s'acaben morint», adverteix.

>> Més informació a e-PeriódicoMés informació a e-Periódico