RETALLADES A LA SANITAT

Un 15% de les farmàcies catalanes no dispensaran fàrmacs amb recepta de la Seguretat Social

El Consell General de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya culpa la Generalitat per endarrerir el pagament dels medicaments pel CatSalut

Jordi de Dalmases, president del Consell General de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya.

Jordi de Dalmases, president del Consell General de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya.

2
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS / Barcelona

El Consell General de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya calcula que un 15% de lesfarmàcies catalanes es veuran obligades a no dispensarfàrmacs amb recepta de laSeguretat Social pròximament a causa de la impossibilitat d'avançar els diners als seus proveïdors, pel retard dels pagaments de laGeneralitati la seva "falta de col·laboració" per alleujar el problema.

En declaracions a Europa Press, el president del Consell,Jordi de Dalmases, ha acusat aquest divendres laConselleria d'Economia i Coneixement de deixar al sector "a l'estacada" al no donar llum verda a un gest que no li costava diners i que permetia assegurar un crèdit global per als establiments de farmàcia.

"Ni ens han pagat ni ens han ajudat", ha deplorat De Dalmases, després que aquest dimecres les 3.000 farmàcies catalanes deixessin de cobrar el pagament delServei Català de la Salut(CatSalut) relatiu a l'agost en concepte dels fàrmacs de la Seguretat Social, que significa gairebé el 80% del seu negoci. 

Avalar personalment els crèdits

Visiblement disgustat, De Dalmases ha explicat que el consell havia aconseguit un crèdit bancari per avançar el retard de 60 dies de la Generalitat; però per refermar-lo l'entitat bancària requeria que el Govern inclogués les farmàcies dins de la seva posició de risc, que "no ha volgut fer". Per això, a partir de dilluns, les farmàcies hauran d'anar a l'entitat bancària a demanar individualment un crèdit, i no totes podran afrontar-lo.

 "Els establiments hauran d'avalar personalment aquests crèdits", ha lamentat De Dalmases, que ha calculat que d'entrada gairebé un 15% de les farmàcies, ja amb problemes de viabilitat econòmica, no podran aconseguir aquest crèdit, de manera que no podran subministrar fàrmacs de la Seguretat Social.

De totes maneres, serà un cop els establiments vagin al banc, quan el Consell General de Farmacèutics podrà aportar les xifres reals d'establiments afectats. Les oficines de farmàcia es regeixen per professionals autònoms, el principal client dels quals --entre el 75% i el 80% del total-- és el CatSalut, i per això viuen amb angoixa el fet de cobrar encara un mes més tard.  Un 7% dels titulars de farmàcia --unes 200 de les 3.000 a Catalunya-- no arriben al sou que fixa el conveni de la professió i que oscil·la entre 1.000 i 1.500 euros.

Un retard en el pagament de fins a 105 dies

Des de l'anunci del nou retard de la Generalitat, farmàcies i Salut s'han reunit per trobar una sortida, i De Dalmases havia confiat en reiterades ocasions a trobar una solució global. La Generalitat va anunciar recentment que doblaria el temps de retard en què les farmàcies reben el pertinent pagament que aquestes avancen a les companyies farmacèutiques per les receptes mèdique dels pacients, que només paguen el 60% del fàrmac i són gratis per a pensionistes.

Notícies relacionades

Des de juliol de 2010, les farmàcies reben amb 25 dies de retard el 70% de la factura --el dia 30 de cada mes--, mentre que el 30% restant el perceben a principis de cada mes --el dia 5--, gràcies a un acord a què s'ha arribat perquè el retard de 75 dies actual no els afecti directament. 

Els interessos del crèdit vigent van a càrrec de l'Administració catalana, però com a contrapartida les farmàcies ofereixen descomptes especials al departament. Ara, el retard anunciat obligarà les farmàcies a rebre els dos pagaments citats 30 dies més tard, i això significarà un retard pràctic de 55 dies. Sense l'acord creditici vigent, les farmàcies percebrien els pagaments fins a 105 dies més tard.