Efectes de la precarietat // El 'top manta¿

Dos mesos de pressió policial redueixen el nombre de manters

Al Vendrell i Calafell la presència de venedors gairebé s'ha eradicat

A Barcelona i localitats com Cambrils i Roses ha baixat fins al 50%

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO BAQUERO / RAFAEL MORALES
BARCELONA

Manters contra les cordes. La pressió dels Mossos d'Esquadra i les policies locals ha aconseguit reduir notablement aquest estiu la presència d'aquests venedors. El gir de la situació és evident al Vendrell i Calafell (Baix Penedès), just les localitats en què els alcaldes, impotents davant l'enorme presència de manters, van delimitar l'estiu passat zones franques perquè poguessin vendre els seus productes, actuació que va generar una polèmica amb comerciants i Generalitat. Ara, als dos municipis, com ha constatat aquest diari, el fenomen gairebé ha desaparegut.

A Barcelona, la Guàrdia Urbana ha desenvolupat un operatiu específic amb 40 agents. Segons assenyala el tinent d'alcalde de Seguretat, Joaquim Forn, el resultat és positiu: «S'ha aconseguit un descens significatiu de la presència de manters». Prova de la pressió és que les denúncies han pujat un 30% (de 1.888 l'estiu passat a 2.455 aquest).

EL MISSATGE / «S'havia d'enviar el missatge que aquesta activitat aquí es persegueix», diu Forn, que afegeix que el dispositiu «havia de ser continuat i no només qüestió d'una setmana o 10 dies» i avança que durarà fins a l'octubre. Per lluitar contra aquest fenomen, s'han anat canviant constantment les rutes de patrulla per adequar-les als canvis d'hores i localitzacions dels manters. Aquests han optat per oferir la seva mercaderia a partir de les 11 de la nit en zones on abans anaven a la tarda.

Al Vendrell (Baix Penedès), un altre dels punts calents l'any passat, s'ha passat de 400 manters el 2010 a «pràcticament zero» aquest any, segons fonts municipals, a causa sobretot de les patrulles coordinades de mossos i policies locals. «Es mantindrà la vigilància», adverteix l'alcalde, Benet Jané (CiU).

Un fenomen semblant passa a la població veïna de Calafell, on l'alcalde, Joan Olivella (CiU), assegura que «han desaparegut els venedors il·legals». Olivella diu que la pressió policial i la campanya de conscienciació contra la venda il·legal estan donant «molt bons resultats».

A Cambrils, on l'ajuntament va ser el primer que va posar multes a compradors, el canvi també és evident. S'ha reduït la presència de manters en un 50%, amb puntes de 150 venedors. El regidor de Governació, Dani Milan, avisa: «Ens hem trobat amb una xarxa delictiva consolidada i no és una cosa que es pugui eradicar en dos o tres anys».

Els comerciants certifiquen aquesta millora. «Tot va molt bé. El nombre de venedors ha disminuït notablement respecte a l'any passat, però encara queden alguns punts conflictius», explica Sergi Albarrán, coordinador de la campanya de la Confederació de Comerciants de Catalunya (CCC). «La Generalitat s'ha posat les piles», afegeix.

Notícies relacionades

EVITAR QUE S'INSTAL·LIN / Els Mossos sostenen que la pressió ha donat fruits al conjunt del territori. Així, en localitats com Roses (Alt Empordà), on hi havia presència massiva de manters, s'han reduït a la meitat. «El 2011 hi va haver dies en què es van comptabilitzar fins a 350 manters. Aquest any, el dia que n'hi ha més no passen de 140», explica el subinspector Gabriel García, subcap de la comissaria de Roses.

Les patrulles conjuntes amb la policia local han estat claus. «Un dels pilars és dissuadir; evitar que els manters es col·loquin als seus llocs. D'aquesta manera, la presència permanent d'agents als llocs on s'acostumen a posar, la patrulla i la recerca dels pisos on emmagatzemen els seus productes ens ha permès rebaixar molt el fenomen», comenta García.