PROTESTA CONTRA ELS PRESSUPOSTOS DE LA GENERALITAT

Mig Govern ha arribat al Parlament en helicòpter pel bloqueig dels indignats

Un total de sis helicòpters han traslladat Artur Mas, De Gispert i consellers i portaveus mentre que la resta hi ha accedit en furgons i cotxes oficials

Els manifestants han increpat i sacsejat els diputats que han entrat a peu al parc de la Ciutadella pel carrer de Wellington

Seguda d’indignats a l’avinguda del Marquès de l’Argentera.

Seguda d’indignats a l’avinguda del Marquès de l’Argentera. / DANNY CAMINAL

4
Es llegeix en minuts
ANTONIO BAQUERO / FIDEL MASREAL / Barcelona

Lesconcentracions d'indignatsa les portes del parc de laCiutadella per impedir l'entrada dels diputats catalans alParlament, on a partir de les 10.00 hores havia de començar el ple de debat delspressupostos de la Generalitat, han obligat el president, Artur Mas, i la presidenta de la Cambra catalana,Núria de Gispert, a arribar al recinte en helicòpter. I no han estat els únics.

Tots els membres delGovernviatjaven en comitiva per l'avinguda Meridiana peròmanifestants els han barrat el pas, raó per la qual s'han buscat mitjans de transport alternatiu.Cinc helicòptershan traslladat fins a les portes de laCambra catalana consellers i portaveus parlamentaris. Entre ells, la vicepresidenta, Joana Ortega, els consellers Andreu Mas-Colell, Boi Ruiz, Ferran Mascarell, Josep Maria Pelegrí, i el cap del grup parlamentari del PSC,Joaquim Nadal. En el sisè i últim helicòpter hi viatjava el titular d'Interior,Felip Puig. La resta de diputats han anat arribant en cotxes oficials i en furgons policials per l'accés del carrer de Wellington, fortament custodiat per la policia, segonsinforma Jose Rico.

Ja començat el ple, cap a les 10.15 hores, un grup de 15 diputats esperaven als voltants del parc per dirigir-se al Parlament. Entre ells hi havia Oriol Pujol, Joan Laporta, Albert Rivera i Marina Geli. Tots ells han pogut finalment accedir-hi en furgons policials. Cap a les 11.30 hores, tots els diputats ja eren a la Cambra i elsagents antiavalots han abandonat l'accés pel carrer de Wellington amb Pujades, en el qual s'havien concentrat bona part dels indignats.

Al migdia, cap a les dues, el nombre d'indignats apostats a les entrades delparc de la Ciutadella havia baixat molt considerablement. Al matí, els cossos de seguretat havien informat que eren uns 2.000 els manifestants, segons informaRafa Julvedes del carrer de Wellington.

Diputats escridassats

Els primersdiputats del Parlament de Catalunya han pogut entrar al recinte delparc de la Ciutadella aquest dimecres poc després de les 08.00 hores per l'accés delcarrer de Wellington amb Pujades després que els Mossos d'Esquadradesallotgessin, d'un en un i pacíficament, els centenars d'indignats que s'havien concentrat en aquest punt per impedir l'entrada dels parlamentaris.

Un dels primers diputats a accedir al parc ha estat el portaveu deCiU, Jordi Rull, que hi ha entrat a peu. A continuació ho han fet l'alcalde de Vic,Josep Maria Vila d'Abadal, també de CiU, o els socialistes Joan Ferran i Celestino Corbacho. Poc abans, i a bord d'uns 30 cotxes de la Guàrdia Urbana i dels Mossos, han entrat els treballadors del Parlament. Els manifestants els han increpat a tots ells, tant als polítics com a treballadors. La zona estavafortament vigilada per unavintena de furgons policials i un dispositiu de 400 agents. A més, un helicòpter sobrevolava la zona.

Segons el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), després de les càrregues i els desallotjaments d'aquest matí hi ha hagut 23 persones ferides lleus, tres de les quals són mossos.

'Ningú, ningú, ningú ens representa' és el lema més cridat

La jornada de protesta ha començat amb tensió al'accés al parc per Wellington, on un miler de manifestants protagonitzaven des de primera hora una seguda per impedir que els diputats entressin al recinte. A les 07.00 hores s'han produït elsprimers trets a l'aire dels Mossos d'Esquadra i laprimera càrrega després que els indignats s'acostessin massa alsfurgons de la policia.

Els joves han corejat consignes contra la policia i alguns d'ells han bolcat algunscontenidors per formar barricades al passeig de Circumval·lació. Els indignats han fet una crida a la resistència pacífica i han increpat els Mossos per no portar el número de placa visible a l'uniforme.

Un altre moment de tensió s'ha produït quanagents antiavalots han hagut derescatarun grup de la policia secreta que, vestits com els acampats, havien quedat envoltats per aquests.

Calma tensa a Marquès de l'Argentera

Un altre dels punts calents estava a l'accés a la Ciutadella per l'avinguda delMarquès de l'Argentera. Allà, entre 1.000 i 2.000 persones han posattanques en què han penjat pancartes i s'han quedat assegudes pacíficament davant de les portes. En aquest accés es vivia unacalma tensa.

LaConselleria d'Interior, que dirigeixFelip Puig, i l'Ajuntament de Barcelonavan acordar dimarts tancar el recinte del parc per evitar que els indignats portessin la protesta a les portes del Parlament.

Talls de trànsit

Com a conseqüència del fort cordó policial a la zona, la circulació de laT4 del Trambesòs i diverses línies d'autobús s'han vist afectades aquest matí per la protesta dels indignats a les portes delparc de la Ciutadella.

Segons ha informat Tram, la T4 ha estat tallada entreGlòries i el parc de la Ciutadella; el final de la línia coincideix amb elcarrer de Wellington, on hi ha una de les entrades al Parlament i que és un dels punts on s'han concentrat les protestes.

Elsautobusos afectats per la protesta davant de les portes del Parlament són les línies14, 39, 40, 41, 42, 51, 120 i 141, segons ha informat Transports Metropolitans de Barcelona.

El Zoo de Barcelona s'ha mantingut tancat al llarg del dia.

L'opinió de Zapatero

Notícies relacionades

El president del Govern,José Luis Rodríguez Zapatero, ha assegurat queno el preocupa la deriva dels indignats del moviment 15-M que aquest matí estan intentant impedir el debat dels pressupostos al Parlament de Catalunya.

El cap de l'Executiu s'ha limitat a respondre "no" a una pregunta dels periodistes sobre aquest assumpte als passadissos del Congrés dels Diputats, minuts abans d'iniciar-se la sessió de control al Govern.

Temes:

Indignats