CATÀSTROFE NATURAL A MÚRCIA

Ja són nou els morts pel terratrèmol de Llorca

Atesos 293 ferits pels despreniments d'edificis, la majoria lleus

Campaments militars allotjaran els que han passat la nit al ras

Serveis d’emergències atenen els milers de ciutadans que han passat la nit al ras a Llorca, aquesta matinada.

Serveis d’emergències atenen els milers de ciutadans que han passat la nit al ras a Llorca, aquesta matinada. / Alberto Saiz (AP)

3
Es llegeix en minuts
BELÉN PARDO / Lorca

Elterratrèmolque va sacsejar ahir Llorca ja ha provocatnou víctimes mortals, després de la mort aquest matí d'una dona de 41 anys que estava entre els ferits més greus, dels quals ara en queden tres. Un total de 293 persones han estat ateses pels serveis d'emergència a causa de ferides sofertes per despreniments, però la majoria presenten cops lleus. Entre 30 i 50 persones presenten ferides de diversa consideració i han estat ingressades en centres sanitaris de Llorca i localitats pròximes.

Mentrestant, membres de la Unitat Militar d'Emergències (UME) i de l'Exèrcit de Terra desplegats a Llorca (Múrcia) estan aixecant fins a trescampaments per acollir entre 3.000 i 4.000 persones, en col·laboració amb la Creu Roja, que està habilitant quatre hospitals de campanya per atendre els ferits després del desallotjament de l'hospital de la població.

Els campaments estan destinats a acollir els milers de personesque han passat lanit al ras a Llorca. Ha estat unamatinada tensa. El vicepresident del Govern, Alfredo Pérez Rubalcaba, la ministra de Defensa, Carme Chacón, i el president del PP, Mariano Rajoy ja han arribat a la localitat i es troben al lloc de comandament per conèixer l'operatiu d'assistència i rescat desplegat arran delsisme.

El delegat del Govern a Múrcia, Rafael González Tovar, i l'alcalde de Llorca, Francisco Jódar, han informat aquesta matinada que entre els nou morts hi ha unnen de 14 anys i dues dones embarassades, una d'elles de 22 anys, a més d'un home de 71 anys i una dona de 52. Els cadàvers han estat traslladats a l'Institut Anatòmic Forense de Múrcia, on es procedirà a practicar les autòpsies. Només dues de les víctimes han perdut la vida per esclafament. Ha estat a les Cases Barates del barri d'Alfonso X.

Els morts són Antonia Sánchez, Emilia Moreno, Juana Canales, Rafael Mateos, Juan Salinas, Domingo García, Raúl Guerrero i la dona de 41 anys, de qui encara no s'ha facilitat la identitat. Encara falta una persona per identificar.

Els tres ferits que revesteixen més gravetat han estat ingressats a l'uci de l'Hospital Virgen de la Arrixaca, segons un comunicat oficial de la Comunitat de Múrcia.

La capella ardent s'ha instal·lat al tanatori Lázaro Soto, de Llorca. Els funerals es faran demà al recinte de Santa Quiteria i hi assistiran els Prínceps d'Astúries i el president del Govern. 

Camp de refugiats

AlHuerto de la Rueda, l'esplanada on habitualment s'ubica el mercat ambulant, s'ha transformat en un camp de refugiats. Solitaris, en parella, en família o envoltats d'amics o desconeguts, milers d'espantats ciutadans han preferit no tornar a les seves cases i han mirat d'agafar el son sobre l'asfalt de l'Huerto de la Rueda, abrigats per mantes de la Creu Roja en una matinada freda i humida. Altres, la majoria immigrants, han renunciat a dormir i han esperat per aconseguir aigua i menjar que subministraven els serveis d'emergència, que han repartit uns 3.700 esmorzars.

Alguns veïns s'han desplaçat a les segones residències, mentre que altres s'han quedat a dormir als seus cotxes.

Notícies relacionades

Elsoperaris municipals han treballat tota la nit per instal·lar grans tendes de campanya i vàters portàtils i per condicionar millor la zona. L'incessant vaivé d'ambulàncies i policia ha trencat el silenci de la nit. Els primers esquadrons de laUnitat Militar d'Emergències ja han arribat a la ciutat procedents de la localitat valenciana de Bétera per instal·lar un campament amb capacitat per a 900 persones, ampliable a 600 més. Les autoritats sospesen la possibilitat d'instal·lar una capella ardent i organitzar un funeral col·lectiu per a les vuit víctimes mortals sempre que els familiars hi estiguin d'acord.

Panorama desolador

Unapassejada pel centre urbà de la ciutat permet apreciar la fuita d'aigua al carrer des de l'edifici que alberga la gerència d'Atenció Primària de Salut, mentre que als xalets de la cèntrica Alameda Paco Rabal no semblen apreciar-se desperfectes severs. Pitjor és la situació a l'avinguda Juan Carlos I, on s'aprecien trossos de totxo,fragments de cornises, voreres acordonades i pols en suspensió. I albarri de La Viña, el més castigat per la desolació, cotxes sota la runa, antenes de televisió a terra i muntanyes de totxos.