ESTAVA RECLAMAT DES DEL 2005

Rússia entrega a Espanya el cap mafiós Tariel Oniani perquè sigui interrogat

La mesura no té precedents i és una fita en la lluita policial i judicial contra el crim organitzat

El 'capo' respondrà dilluns les preguntes d'un fiscal anticorrupció i del jutge Andreu

1
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / MADRID

Tariel Oniani,àlies Taro, considerat elnúmero dosde lamàfia russaicapde l'organitzacióSolntsevkaia, ha aterrat aquesta nit a Madrid després de serentregat per Rússiaa les autoritats espanyoles, que el reclamaven des del 2005. Llavors vivia aBarcelona, però es va escapar hores abans de ser detingut arran de laxivatadad'un funcionari corrupte, pendent d'identificar. Oniani va ser finalment detingut a Rússia el juny de l'any passat, i des d'aleshores ha estat empresonat en un penal moscovita.

Notícies relacionades

L'entrega d'Oniani suposa una fita sense precedents en la lluita de les autoritats judicials i policials espanyoles contra elcrim organitzat. És laprimera vegadaque Rússia autoritza una mesura d'aquestes característiques, i encara té més valor al tractar-se de tot unvor zakonen, un lladre de llei, unautèntic capo. La previsió amb què treballen laFiscalia Anticorrupciói eljutgede l'Audiència Nacional Fernando Andreués prendre-li declaració dilluns i tornar-lo a Rússia mentre redacten l'escrit d'acusació. A Rússia ha de ser jutjat pelsegrest d'un empresarigeorgià el maig de l'any passat.

Per a Oniani la seva estada a Espanya no és cap mala notícia. El 2005, quan es va aconseguir escapar de la denominadaoperació Vespa, realitzada pel Cos Nacional de la Policia, amb la coordinació del llavorsfiscal anticorrupció, David Martínez Madero, alguns mafiosos van creure que la seva salvació només responia al fet que ell havia estat l'encarregat de laxivatada a la policia. En realitat va ser unfuncionari corrupteel que es va xivar tan poques hores abans de l'operatiu policial, que Oniani va haver de fugir abandonant la filla, que llavors tenia 12 anys, i que va quedar sota la tutela de la Generalitat de Catalunya. Durant molts mesos, la policia i Martínez Madero van tenir l'esperança que Oniani vindria a rescatar la filla. Fins i tot va arribar a oferir unarecompensa de 100.000 euros a qui ho aconseguís, però no caldre. La mediació delpresident georgià,Mikhaïl Saakaixvili,va provocar que la nena tornés amb la seva família. Caigut en desgràcia, el cap d'Oniani tenia un alt preuper a les altres màfies. De moment, el temps que passi a Espanya podrà dormir tranquil.