CONSUM D'IBÈRICS
El preu del pernil va caure entre el 35% i el 50% el 2010 pel gran estoc i la falta de liquiditat del sector
Les reserves dels sacrificis massius d'enceball del 2006 i del 2007 s'estan esgotant, per tant el producte es tornarà a encarir

Un home talla pernil a la fira Madrid Fusión, el mes passat. /
Els preus dels pernils ibèrics han experimentat el 2010 descensos del 50%, en el cas dels d'enceball, i del voltant del 30% per als de gla, motivats per la necessitat de donar sortida a les reserves i per la falta de liquiditat del sector. La mala notícia és que el 2011 tendiran a pujar.
Julio Revilla, president d'Iberaice, entitat més representativa a Espanya del sector industrial del porc ibèric, ha destacat la diferent evolució en el cas del d'enceball i en el de gla.
El 2010 s'han esgotat les reserves dels sacrificis massius d'enceball que es van fer el 2006 i el 2007 (uns cinc milions de porcs la majoria d'enceball), i la seva liquidació ha estat "a preus molt baixos, fins i tot amb pèrdues".
Deteriorament del producte
Aquesta necessitat de donar sortida al producte estava motivada pel deteriorament del producte com a conseqüència de l'excessiva curació i per la falta de finançament bancari, que ha portat l'industrial a buscar liquiditat venent a preus "molt baixos", gairebé un 50% menys del que és habitual.
No obstant, ha apuntat Revilla, la tendència està canviant i ja a finals del 2010 s'ha observat una pujada de preus, que s'estima que continuarà al llarg del 2011 i el 2012 en funció del consum i de la situació econòmica i financera del país.
El president d'Iberaice ha manifestat que aquesta pujada va acompanyada de baixades de campanya "tremendes" ja que davant de sacrificis de 5 milions de porcs, el 2010 només se n'han sacrificat dos milions, i el 2011 se'n portaran a l'escorxador 1,5 milions, xifres que "no serviran per proveir la demanda nacional", que se situa en 4 o 4,5 milions de pernils a l'any.
Guerra de preus
Aquesta realitat "obligarà" l'industrial a "buscar porcs" on no n'hi ha, i portarà la lògica pujada dels preus, que, "potser no es nota tant en el consumidor perquè es tracta de productes que, la majoria s'adquireixen en grans superfícies i existeix la guerra de preus entre elles que poden posar-hi fre".
Pel que fa a l'ibèric de gla, Revilla ha indicat que aquests pernils necessiten dos anys més de curació que els d'enceball, i per això ara s'està donant sortida a excedents del 2006 i el 2007, i "la crisi que va començar el 2009 ha castigat amb tota la seva cruesa el 2010, amb baixades de preus al voltant del 35% també com a conseqüència de la falta de liquiditat".
Notícies relacionadesPer Revilla, la sortida d'aquesta situació per a l'ibèric de gla és més complicada, ja que es tracta d'un producte que es ven directament a restauració i el descens de preus només beneficia el comprador no el consumidor final.
Per això, entén que davant aquesta realitat, i per la crisi econòmica, es produirà un canvi d'hàbit en el consumidor que "en tindrà prou amb l'ibèric d'enceball perquè és més barat", per tant "l'industrial que s'adapti a aquestes circumstàncies tindrà futur i el que no ho tindrà complicat".
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Museu La vida de Prat de la Riba vista a la seva casa natal
- Amagatalls d’artistes El punt més perfecte de la Torre d’Oristà, segons la gran promesa del folk Ferran Orriols
- Ruta Retorn a la infantesa
- Cata Mayor La gran cuina viatja en carro (de plata)
- Experiències en altura Els millors terrats de BCN per a les tardes d’estiu