Nou crim a la Garrotxa
Una curta prova psicològica és el principal filtre del permís d'armes
L'examen de salut mental de l'aspirant només dura 15 minuts en alguns centres

Alguns dels rifles exposats en una armeria de Barcelona, ahir. /
Quinze minuts, com a molt mitja hora, és el temps que sol durar la prova psicotècnica que han de passar a Espanya les persones que volen obtenir un permís d'armes de caça com el que tenia l'homicida d'Olot. Aquest test, en què un especialista intenta esbossar en un tres i no res el perfil psicològic del candidat, és el filtre més exigent que s'ha de superar perquè la Guàrdia Civil expedeixi el document amb què es pot comprar una escopeta. Altres requisits consisteixen a presentar un informe d'aptitud física, la llicència de caça i un certificat d'antecedents penals que demostri que el sol·licitant no té comptes amb la justícia. També s'ha de superar un examen teòric sobre el funcionament de l'arma i un altre de pràctic, que consisteix a disparar a una diana amb una escopeta sota la supervisió d'uns agents de l'Institut Armat que s'encarreguen de constatar un mínim d'habilitat.
Però tornant al test psicotècnic, ¿té alguna semblança amb el que se sol·licita per obtenir el carnet de conduir? El responsable d'un centre mèdic que gestiona els dos tipus de certificat comenta que hi ha alguna similitud, però que el del permís d'armes és «molt més sever i no el supera tanta gent». Per exemple, «s'intenta mesurar si el pacient és molt impulsiu, la seva estabilitat emocional...», tota una sèrie de paràmetres mentals que, segons aquest especialista, es poden detectar amb uns qüestionaris i exercicis amb els quals no hi pugui haver cap dubte.
HISTORIAL MÈDIC / El secretari de la Federació Catalana de Caça (FCC), Joaquim Zarzoso, coincideix en la idea que aquesta avaluació psicològica és més «estricta» que la del carnet de conduir. No obstant, i encara que recalca que «cada vegada és més complicat obtenir el permís», assegura que cada centre mèdic aplica uns criteris diferents en les proves.
«Entenc que també depèn de factors com l'edat i la personalitat, però mentre que en uns llocs estàs quasi mitja hora contestant preguntes, algunes de molt personals, en altres tens el paper en 15 minuts», sosté. I afegeix: «Nosaltres complim amb tot el que ens exigeix el Govern. En tot cas, i a títol personal, jo no veuria malament que els centres que fan les proves poguessin disposar en alguns casos de l'historial mèdic del pacient. D'aquesta manera podrien efectuar una valoració més exacta, cosa que beneficiaria el col·lectiu».
CONTRA LA CRIMINALITZACIÓ / Zarzoso recorda per una altra part que tant la llicència com les proves psicofísiques s'han de renovar cada cinc anys (també les armes passen el seu particular ITV cada lustre), i que a partir dels 60 anys s'ha de repetir el procés cada 24 mesos. «Complim amb el que exigeix la normativa», insisteix, i reclama després que no es criminalitzi els caçadors. «Fins i tot si el presumpte homicida d'Olot hagués matat les víctimes amb un ganivet, molts mitjans de comunicació haurien remarcat que era caçador», critica.
«A Catalunya hi ha 60.000 caçadors federats, amb dues armes de mitjana cada un [la llicència en deixa tenir sis, però el preu d'una escopeta, més de 1.000 euros, frena les compres]. Per això, un crim com el d'Olot és excepcional», argumenta el directiu de la FCC. «A més a més, miri quants automobilistes condueixen de forma temerària i quin és el test psicològic que passen», conclou.
- Recomanacions "Inoblidable": el bar de Mataró aclamat per les seves saboroses tapes
- Amb Liam Neeson El racó de Sant Cugat del Vallès que està ja en la història del cinema
- Moderadors de continguts Acord en l’ero de la subcontracta de Meta: Els 2.059 acomiadats a la torre Glòries seran indemnitzats amb 33 dies
- Almenys 7 persones viuen entre ruïnes a les Cases Barates
- Aquest dilluns L’Audiència de Barcelona jutja una àvia per abusar del seu net a Igualada