després d'estar dos segles perdut
Enric IV, el primer Borbó rei de França, recupera el cap

Lluís Alfons de Borbó, duc d’Anjou, amb la seva família el mes de juny d’aquest any. /
El monarca Enric IV de França (1572-1610), primer rei Borbó d'aquest país, reposa finalment en pau dos segles després que el seu cap, separat del seu cadàver durant la Revolució francesa, hagi estat ara recuperat i identificat per saldar un dels grans enigmes de la reialesa.
Els periodistes Stéphane Gabet i Pierre Belet i un equip de científics van acabar amb el misteri del destí del crani del Bon Rei, un dels monarques més apreciats al llarg de la Història pels francesos.
Gabet i Belet, de l'agència de televisió Galaxie, han estat capaços de trobar i certificar que el cap del sobirà era el que ha guardat un jubilat dins d'un cofre a l'armari de casa seva durant més de 50 anys. La rocambolesca història d'aquesta testa reial s'inicia durant la Revolució francesa, més de cent anys després que Enric IV fos assassinat a punyalades, quan els revolucionaris van profanar la necròpolis dels monarques i van llançar els seus cossos en fosses comunes.
Tres francs pel cap d'un rei
Amb la Restauració, el rei Lluís XVIII va ordenar el 1817 extreure'n els cossos perquè rebessin sepultura, però tres van aparèixer decapitats, entre ells, el de l'estimat Enric IV. No hi va haver notícies del cap sense corona del primer rei de la casa de Borbó de França fins al 1919, quan un antiquari el va comprar per 3 francs a la casa de subhastes Drouot, convençut que adquiria el cap del monarca encara que en aquell moment ningú va confiar en les proves que va aportar.
L'antiquari, Joseph Emile Bourdais, va morir sense poder convèncer al món que tenia el preat cap del monarca, i aquest va ser heretat per la seva germana, que l'hi va vendre el 1955 a Jaques Bellanger, el jubilat que el va custodiar amb extremada precaució i secret fins al dia d'avui.
Cinquanta-cinc anys després, i amb motiu aquest any del quart centenari de la mort d'Enric IV, Bellanger va confiar el cap als dos periodistes que li seguien la pista des de feia temps perquè poguessin autentificar la troballa. "Bellanger volia traspassar-lo perquè era vell. No teníem cap certesa que fos el cap d'Enric IV, però tot feia pensar que podia ser-ho", va comentar Gabet, que amb Belet han presentat a la premsa el documental El misteri del cap d'Enric IV, que es podrà veure a la televisió francesa el pròxim mes de febrer.
Troballa certificada
Amb aquests indicis, els reporters van contactar amb un equip científic multidisciplinari i internacional format per una vintena de professionals que van demostrar que realment es tracta del cobejat cap d'Enric IV, segons certifica la prestigiosa revista British Medical Journal.
"És cert que no tenim l'ADN, però tenim gairebé una trentena d'arguments que ho certifiquen i cap d'exclusió", ha afirmat el líder de l'equip científic, Phillipe Charlier, el metge forense que assegura que s'han utilitzat mètodes avançats d'identificació.
Les principals proves científiques que s'aporten, a part de les històriques, són les correspondències anatòmiques, tals com l'edat, el sexe, una cicatriu al llavi (fruit d'un atemptat fallit amb arma blanca), així com l'arracada que portaven alguns reis en aquella època, o una piga que tenia al nas.
Per un altre costat, les superposicions facials comparades amb els retrats i bustos mostren una perfecta concordança, i també és un argument favorable que el monarca fos embalsamat "a la italiana", és a dir, sense serrar el crani. La datació, la genètica, la botànica i el precari estat dental d'Enric IV en el moment de la seva mort --només li quedaven quatre dents al morir-- van ser unes altres de les evidències aportades.
Lluís Alfons de Borbó, nou propietari
Notícies relacionadesEntre els assistents a la multitudinària roda de premsa hi havia el primer descendent directe d'Enric IV, el duc d'Anjou, Lluís Alfons de Borbó --fill d'Alfons de Borbó i de la néta de Franco, Carmen Martínez-Bordiu--, que passa a ser el nou propietari del cap. "Enric IV descansa finalment en pau", ha comentat el duc d'Anjou, que traslladarà el crani a la basílica de Saint-Denis, on descansen les restes de nombrosos reis francesos.
Després de més de dos segles de misteri, diversos propietaris, destins i hipòtesi, la testa d'un dels reis a qui més van estimar els seus súbdits, podrà reposar una altra vegada sobre les seves espatlles.
- Dos grups d’experts reformaran la DGAIA en un termini de tres mesos
- Accident Una persona morta al centre comercial Via Sabadell en desprendre's un plafó de formigó d'una botiga
- L’atropellament revifa el malestar veïnal a Cornellà pel trànsit
- Sinistralitat viària Catalunya tindrà sis nous radars autònoms per a les carreteres amb més accidents de trànsit
- Funció pública El Govern central promet als funcionaris pagar-los «ben aviat» la pujada salarial del 0,5% que els deu des de l’any passat
- Aquests són els trucs casolans més efectius per eliminar puces i paparres en gossos
- Accident Una persona morta al centre comercial Via Sabadell en desprendre's un plafó de formigó d'una botiga
- Funció pública El Govern central promet als funcionaris pagar-los «ben aviat» la pujada salarial del 0,5% que els deu des de l’any passat
- Sobre la seva constitucionalitat El TC resoldrà sobre l’amnistia en un ple monogràfic el 24 de juny a l’analitzar el recurs del PP
- El grup reforça l'aposta per la comunitat María Ortiz pren possessió com a directora general de Prensa Ibérica a Extremadura